Ponovo veliko zagađenje vazduha u Sarajevu, Tuzli, Zenici

Granična vrijednost koncentracije prašine u vazduhu u BiH je postavljena na 50 mikrograma, dok se u zemljama EU kao granična vrijednost za koncentraciju prašine računa 25 mikrograma. Povećana je i koncentracija azotnih oksida, takođe izuzetno štetnih po ljudsko zdravlje
68 pregleda 0 komentar(a)
zagađenje vazduha, Tuzla, Foto: Twitter
zagađenje vazduha, Tuzla, Foto: Twitter
Ažurirano: 26.01.2016. 12:05h

Zagađenje vazduha u Sarajevu i drugim većim gradovima u Bosni i Hercegovini ponovo je dostiglo zabrinjavajuće razmjere i građanima je preporučeno da izbjegavaju boravak na otvorenom i da nose zaštitne maske.

Prema podacima Hidrometeorološkog zavoda Federacije BiH, u Sarajevu je koncentracija opasnih čestica prašine dostgila rekordnih 700 mikrograma po kvadratnom metru.

Granična vrijednost koncentracije prašine u vazduhu u BiH je postavljena na 50 mikrograma, dok se u zemljama EU kao granična vrijednost za koncentraciju prašine računa 25 mikrograma. Povećana je i koncentracija azotnih oksida, takođe izuzetno štetnih po ljudsko zdravlje.

U Tuzli su izmjerene vrlo visoke koncentracije sumpordioskida, pri čemu su dnevni prosjeci veći od 300 mikrograma po kvadratnom metru, dok je koncentracija prašine na nivou od 200 mikrograma po kvadratnom metru.

Sličan trend zabiljležen je i u Zenici, gdje je izmjerena koncentracija sumpordioksida veća od 600 mikrograma, dok su koncentracije prašine vrlo visoke, ali nešto niže nego u Sarajevu i Tuzli.

Meteorolozi ne predviđaju značajnije promjene vremenskih prilika u BiH narednih 48 sati.

Najvećim zagađivačima u Sarajevu smatraju se domaćinstva koja za grijanje koriste ugalj lošeg kvaliteta, kao i veliki broj starih automobila koji nisu u skladu sa ekološkim standardima.

U Tuzli i Zenici glavni uzrok zagađenja su industrijska postrojenja, odnosno termoelektrane i željezara, na čijim postrojenjima nema filtera.

Bonus video: