Registar izdajnika: Hrvat sam, a danas sam navijao za Đokovića

Nevladino udruženje organizacija SKROZ napravilo je posebnu web-stranicu registar-izdajnika.org i pozvala građane da se upišu sami, ako ocijene da zadovoljavaju kriterijum za "izdajnika"
30 komentar(a)
registar izdajnika, Foto: Printscreen/registar-izdajnika.org
registar izdajnika, Foto: Printscreen/registar-izdajnika.org
Ažurirano: 25.01.2016. 09:56h

Inicijativa novog hrvatskog ministra ratnih veterana Mije Crnoje (HDZ) da se izradi i objavi "registar izdajnika nacionalnih interesa" naišla je na podršku u njegovoj stranci, ali ju je manji koalicioni partner u novoj Vladi, Most – odbacio.

Građani su, kako prenosi Radio Slobodna Evropa, od svega napravili dobro zezanje.

Nevladino udruženje organizacija SKROZ napravilo je posebnu web-stranicu registar-izdajnika.org i pozvala građane da se upišu sami, ako ocijene da zadovoljavaju kriterijum za "izdajnika".

Kako se navode na web stranici registar-izdajnika.org "svjesni teške gospodarske situacije u kojoj se zemlja nalazi, odlučili smo pomoći ministru, a time i proračunu te registar kreirati sami i to na dobrovoljnoj osnovi. Tako ne samo da smo ubrzali identificiranje izdajnika već smo Ministarstvo i ostale institucije države spasili muke provođenja postupaka javne nabave i ostalih zakonom propisanih gnjavaža".

U prijavama na ovu nebuloznu ideju ministra ratnih veterana ima ideologije, inata, svačega. Među gotovo 4.000 prijavljenih, Radio Slobodna Evropa navodi nekoliko karakterističnih.

"Dužnost. Uz ovakvu državu i vladu dužnost svakog odgovornog građanina je biti izdajnik".

"Ćirilicu pišem i čitam bez ikakvih problema. Nosim crvenu boju, ne idem u crkvu i koristim riječ drug umjesto prijatelj".

"Jer sam visoko obrazovana i nezaposlena ali ne tražim vezu ili rođu da me negdje uhljebi, niti se želim učlaniti u neku od političkih stranaka da bi napokon dobila zaposlenje. Sorry, izdala sam hrvatsku praksu".

"Izdajnik sam, moja prva ljubav bila je jedna prekrasna Srpkinja!"

"Volim Rubinov vinjak".

"Hrvat sam, a danas sam navijao za Đokovića!"

"Glasala sam za Živi zid, stalo mi je do nemoćnih ljudi i životinja, još uvijek nisam raskitila bor, čas volim kršćanstvo, čas budizam, čas jogu i - udala sam se trudna do zuba".

"Ja sam vjerojatno isto izdajnik jer nisam mogao krasti u ovoj državi ili nisam htio da budem sa svim lopovima koji su veliki kršćani, a pokrali su svoj narod".

"Gledam turske sapunice".

"Pismena sam. I razmišljam".

"Jer nikom ne dam našu Hrvatsku i nikada im neću dopustiti da bude "njihova", jer sam katolik od 1975. kada su me otac i mati krstili, jer idem u crkvu puno prije od 1990. jer se ne slažem sa njima, jer ovo nije demokracija".

Ima i poznatih imena. Tako se bivši pomoćnik ministra ratnih veterana Bojan Glavašević, čijeg je oca kao novinara srpska paravojska ubila na Ovčari, takođe upisao u registar i dodao kako razloga ima i više nego što ima prostora pa navodi najbanalniji – misli da su Marin Blažević i Oliver Frljić iz riječkog HNK izuzetno hrabri i talentiovani umjetnici, a smatra ih i prijateljima. Član Glavnog odbora opozicione Socijaldemokratske partije Peđa Grbin upisao se kao "srbočetničkokomunističkoudbaškopartizanski zločinac"

Radio Slobodna Evropa navodi da je sve jasnije kako se radi o demagoškoj dimnoj zavjesi HDZ-a, jer nema šanse da takav predlog dobije podršku manjeg partnera u vladajućoj koaliciji Mosta.

"Da se o tome i slučajno pomislilo ozbiljno to nikada ne bi prošlo, jer MOST to ne bi nikada dozvolio", poručio je čelnik Mosta Božo Petrov.

A "Slobodna Dalmacija" javlja kako se na ovu ideju o registru izdajnika digao pritisak i premijeru Tihomiru Oreškoviću. Na naslovnoj stranici objavila je "izdajnicu" – formular dizajniran poput domovnice, sprdajući se na taj način sa inicijativom HDZ-ovog ministra.

Bonus video: