Orešković predložio: Karamarko i Petrov potpredsjednici, 20 ministara

Zanimljivo je da je kandidatkinja za ministarku socijalne politike Bernardica Juretić, koja je do početka 2000-ih bila časna sestra
71 pregleda 0 komentar(a)
Tihomir Orešković, Foto: Betaphoto/HINA
Tihomir Orešković, Foto: Betaphoto/HINA
Ažurirano: 21.01.2016. 12:12h

Mandatar za sastav nove hrvatske vlade Tihomir Orešković predstavio je danas kandidate za ministre, poslije više od dva mjeseca od parlamentranih izbora.

O novoj vladi desne Domoljubne koalicije koju vodi Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) i Mosta sjutra će glasati poslanici u Saboru.

Orešković je rekao da će njegova vlada imati dva potpredsjednika i 20 ministara, a u kratkom obraćanju novinarima mandatar je nekoliko puta istakao da je riječ o "njegovom timu".

"Ovaj tim je moj tim, vrlo sam sretan i ovaj tim je spreman da radi", rekao je Orešković. On je podsjetio da će sjutra u Saboru predstaviti svoj program i ministre i izrazio uverenje da će dobiti podršku.

"Spreman sam da preuzemem odgovornost da što prije počnemo da radimo za bolju Hrvatsku", naglasio je mandatar.

Vlada će imati dva potpredsjednika i to lidera HDZ Tomislava Karamarka i lidera Mosta Boža Petrova s tim da će Karamarko biti prvi potpredsjednik.

U Oreškovićevom kabinetu biće 20 ministara, od koji samo tri žene, a veliki broj kandidata je malo poznat široj javnosti.

Iznenađenje je da na popisu kandidata za ministre koji je podijeljen novinarima nema imena kandidata za ministra unutrašnjih poslova, ali su mediji objavili da će to biti Vlado Orepić (Most).

Ministar finansija biće Zdravko Marić, koji dolazi iz Agrokora, privrede Tomislav Panenić (Most), a vanjskih i evropskih poslova Miro Kovač (HDZ).

Kandidat za ministra odbrane je Josip Buljević, savjetnik predsjedenice Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović.

HDZ-ov Mijo Crnoja kandidat je za ministra branitelja, uprkos ideji o osnivanju "registra izdajica" koja je izazvala velike kritike u dijelu javnosti.

Ministarstvo pravosuđa trebalo bi da vodi Ante Šprlje, sudija Opšinskog suda u Metkoviću.

Zanimljivo je da je kandidatkinja za ministarku socijalne politike Bernardica Juretić, koja je do početka 2000-ih bila časna sestra.

Izbor Oreškovića za mandatara bilo je veliko iznenađenje u javnosti budući da je riječ o Hrvatu iz Kanade koji nije bio poznat široj javnosti. Javnost je posebno iznenadio njegov loš hrvatski s jakim kanadsko-engleskim akcentom.

Njega je predložio HDZ pošto su potpuno neočekivano propali pregovori Mosta i dosad vladajuće lijeve koalicije Hrvatska raste okupljene oko Socijaldemokratske partije (SDP) i to kada se činilo da su blizu postizanja dogovora o lideru Mosta Božu Petrovu kao mandataru.

Iako su se poslije te odluke očekivali izbori, Most je saopštio da se vraća u pregovore s HDZ i u roku od 24 sata prihvatili su njihov predlog da Orešković bude mandatar.

Bonus video: