Politiko: Srpska opozicija je slaba i razjedinjena. Eš: Vučić je dobar u izborima, voli ih

Politiko navodi da je Vučić vodio i antikorupcijsku kampanju što je, kako se ocjenjuje, značajno doprinijelo njegovoj popularnosti, mada kritičari kažu da je ona politizovana i da zaobilazi sumnjive ličnosti u njegovom bliskom krugu
87 pregleda 1 komentar(a)
Aleksandar Vučić, Foto: Betaphoto
Aleksandar Vučić, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 19.01.2016. 15:36h

Raspisivanje prijevremenih izbora u Srbiji je "provjereni politički gambit" za srpskog premijera Aleksandra Vučića, piše Politiko i navodi riječi analitičara Investicione banke Nomura Timoti Eša, koji kaže da se u ovom trenutku čini nezamislivim da vladajuća Srpska napredns stranka (SNS) ne pobijedi ponovo sa velikom većinom.

Citirajući riječi premijera Vučića da su Srbiji potrebne još četiri godine stabilnosti da bi bila spremna za pridruživanje EU, Politiko primjećuje da je razlog raspisivanja izbora jednostavniji, a to je da on i njegovi naprednjaci, po anketama javnog mnenja, vode i skoro da je sigurno da će pobijediti.

"Vučić je dobar u izborima, voli ih i njegov rejting u anketama je upadljivo stabilan, uprkos sprovođenju nekih teških reformi uključujući fiskalnu konsolidaciju i strukturalne reforme", ocjenjuje Eš.

Izbori će verovatno biti održani krajem aprila, piše portal i navodi da bi prema anketama, SNS osvojio više od 50 odstio glasova, dok je opozicija slaba i razjedinjena.

Politiko podsjeća da je Vučić sličan manevar izveo i 2014. kada je njegova partija bila dio vladajuće koalicije. SNS je tada sa 48 odsto glasova osvojila 158 od 250 mjesta u parlamentu, a Vučić je postao premijer.

Ovoga puta, kako se navodi, on se suočava sa političkim i ekonomskim teškoćama, a svjež i još duži mandat će mu u tome pomoći.

Sa sedam miliona stanovnika Srbija je prošla kroz tri recesije od 2009, a prošle godine je potpisala trogodišnji stend baj aranžman sa MMF koji podrazumijeva teške ekonomske reforme, uključujući privatizaciju i fiskalnu konsolidaciju, navodi Politiko.

Izvjestan napredak je, kako navode, postignut u donošenju novih ekonomskih zakona i djelimičnoj prodaji nekih državnih firmi, ali duboki rezovi u glomaznoj javnoj administraciji tek treba da se dogode, a u decembru se odustalo od prodaje Telekoma Srbije, kompanije koja se smatra najatraktivnjom državnom imovinom.

Politiko navodi da je Vučić vodio i antikorupcijsku kampanju što je, kako se ocjenjuje, značajno doprinijelo njegovoj popularnosti, mada kritičari kažu da je ona politizovana i da zaobilazi sumnjive ličnosti u njegovom bliskom krugu.

U komentaru se navodi i da je Vučić napravio ravnotežu između svojih nacionalističkih korijena - kada je bio "tvrdokorni ministar" za informisanje pod Slobodanom Miloševićem tokom rata na Kosovu 1998-1999 - i prijateljskijeg pristupa "starim neprijateljima Srbije" u bivšoj Jugoslaviji.

Politiko ističe da je Vučić posebno insistirao da "pružanju ruke" Bosni, gdje je prisustvovao zajedničkoj sjednici srpske i bosanske vlade, kao i komemoraciji u Srebrenici, ali i, za njih (Federaciju), "kontroverznim ceremonijama obilježavanja godišnjice osnivanja Republike Srpske čije su snage izvršile taj masakr".

Slična ravnoteža uspostavljena je i u spoljnoj politici, ocjenjuje portal, navodeći da je Vučićeva vlada odbila da se pridruži zajedničkim sankcijama EU prema Rusiji, istorijskom srpskom savezniku, ističući istovremeno svoju privrženost priključenju EU.

Beograd i Brisel vode pregovore o pristupanju EU i vlada kaže da je cilj članstvo u Uniji do 2020. godine, mada mnogi smatraju da je on nerealan.

Srbija je, kako se ocjenjuje, primjetno aktivna i u pomaganju migrantima i izbjeglicama koje prelaze preko njene teritorije, a diplomate su hvalile Vučićeve "evropske vrijednosti" za razliku od nekih susjeda koji su svoje "neprijateljsko raspoloženje" pokazale podizanjem ograde na granici, kao što je to učinila Mađarska.

Taj proces je, inače, kako primjećuje Politiko, prilično olakšan zato što mali broj tražilaca azila namjerava da ostane u Srbiji.

Pregovore sa EU Vučić je naveo kao glavni razlog za održavanje izbora ocijenivši da su Srbiji potrebne četiri godine da uradi sve neophodne pripreme kako bi učinila proces integracija nepovratnim.

S druge strane, piše Politiko, opozicija ima ciničniji pogled na premijerove motive i, kako se navodi, optužuje ga za centralizovanje vlasti, obuzdavanje medijskih sloboda i nesposobnost da se uhvati u koštac sa sporom ekonomijom.

Navode i izjavu portparola Socijaldemokratske stranke (SDS) Konstantina Samofalova, koji kaže da "predstojeći izbori nijesu posljedica premijerove proklamovane volje da se ubrzaju reforme, jer to može da uradi i sa postojećom parlamentarnom većinom", već da je "naprotiv premijer raspisao prijevremene izbore kako bi produžio svoju vlast".

Bonus video: