Mur: Balkan ne treba da razmišlja o "Zapadu" i "Istoku"

Mur nije želio da komentariše spekulacije medija o pokušajima Zapada da oslabi popularnost premijera Srbije Aleksandra Vučića ali je istakao da se OEBS zalaže za slobodu medija na kojima je odgovornost da izvještavaju na osnovu činjenica
61 pregleda 0 komentar(a)
Džonatan Mur, Foto: Tanjug
Džonatan Mur, Foto: Tanjug
Ažurirano: 18.01.2016. 18:51h

Šef misije OEBS-a u Bosni i Hercegovini Džonatan Mur ocijenio je da je Balkan danas region saradnje i snažnih međunarodnih veza, koji, bez obzira na tešku prošlost, ima mnogo potencijala i ne treba da razmišlja u kontekstu "Zapada" i "Istoka"

"Srbija ide dalje putem svoje integracije u EU i dobila je pozitivne reakcije nakon što je postigla izuzetno mnogo kroz dijalog Beograda i Prištine,” podsjetio je Mur.

BiH, kako je dodao, koristi mogućnosti za napredak koje joj je pružila Inicijativa Evropske unije u jesen 2014. godine, Hrvatska je članica EU i NATO-a, a Crna Gora je na putu ka integraciji, uz mnoštvo otvorenih poglavlja u pregovorima sa EU i pozivom za članstvo u NATO-u.

Na pitanje da li Zapad ima više inteesa da se oslanja ili pomaže neke države u regionu od drugih Mur je rekao da sve države u ovom regionu igraju važnu ulogu i da zbog stabilnosti i prosperiteta treba da sarađuju što je bliže moguće.

"Ne posmatram stvari i prilike ovdje kroz kontekst Hladnog rata. Balkan ne treba da razmišlja o 'Zapadu' ili 'Istoku'. Svi mi u svijetu, bilo da smo unutar ili izvan OEBS-a, treba da zaštitimo ljudska prava i da težimo ka zajedničkim ciljevima i standardima dok radimo na zaštiti ljudskih prava," rekao je on.

Mur nije želio da komentariše spekulacije medija o pokušajima Zapada da oslabi popularnost premijera Srbije Aleksandra Vučića ali je istakao da se OEBS zalaže za slobodu medija na kojima je odgovornost da izvještavaju na osnovu činjenica.

"Ne mogu da komentarišem vaše konkretno pitanje. Mi smo, naravno, posvećeni promovisanju slobode izražavanja i slobode medija. Sa slobodom dolazi odgovornost: mediji mogu, naravno, da izvještavaju o čemu god žele, ali oni takođe imaju odgovornost da traže činjenice," rekao je predstvnik OEBS-a u BiH.

Komentarišući poziciju Srbije on je rekao da je za ovdašnju stabilnost od ključne važnosti regionalna saradnja i stabilnost, a da Srbija, kao i druge susjedne zemlje u potpunosti poštuje suverenitet BiH i Dejtonski sporazum.

"Pozitivni reformski procesi u ovom regionu takođe unapređuju situaciju i u BiH. Pozdravljamo sve inicijative koje promovišu ljudska prava, vladavinu prava i ekonomske mogućnosti," rekao je on.

Po Murovom mišljenju, političko liderstvo u regionu, kao i bilo gdje u svijetu, mjeri se povjerenjem birača, i kvantitativno i kvalitativno

"Demokratski izabrani lideri su, dakle, demokratski odgovorni. Oni treba da se fokusiraju na zajedničke uspjehe umjesto na sebične ciljeve."

Mur je istovremeno istakao da se istinsko liderstvo mjeri i poštovanjem iskazanim prema ljudima.

"To je jedan od razloga zašto neki od najvećih uspjeha mogu da se izmjere na lokalnom nivou. Jedan od ključnih elemenata demokratije je angažman sa ljudima, ne samo putem glasačke kutije, nego tako što će se direktno čuti njihov glas. To je jedan od razloga zbog čega naša Misija održava aktivno prisustvo u čitavoj BiH."

Mur je u tom kontekstu, naročito istakao postojanje 19 "Koalicija protiv mržnje" koje, kako je rekao, okupljaju grupe i pojedince oko iste želje za poboljšanjem lokalnih, pa time i opštih uslova u njihovim zajednicama putem zajedničkih aktivnosti, kao i time što zajednički osuđuju incidente počinjene iz mržnje.

Bonus video: