Stjepan Mesić tajno boravio u Sjevernoj Koreji

Kancelarija Mesića potvrdila je danas da je bio u Sjevernoj Koreji, navodeći da je u pitanju bila kratka posjeta u "potpuno privatnom aranžmanu i to još prije 2015. godine"
61 pregleda 14 komentar(a)
Stjepan Mesić, Foto: FoNet/AP
Stjepan Mesić, Foto: FoNet/AP
Ažurirano: 18.01.2016. 20:08h

Nekadašnji predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić je tajno posjetio Sjevernu Koreju i družio se s njenim ratobornim liderom Kim Džong Unom, prenose hrvatski mediji.

Za ovu bizarnu priču nisu znali čak ni najbliži Mesićevi saradnici, piše zagrebački "Jutarnji list". Za detalji neuobičajene posjete saznalo se nakon što je Stjepan Mesić poprilično detaljno opisivao sjevernokorejsku prijestonicu Pjongjang.

“Stjepan Mesić je nedavno, kao jedan od rijetkih svjetskih državnika, posjetio Severnu Koreju: najzatvoreniju, najtajanstveniju, a otkad je ovih dana izvršila testirtanje hidrogenske bombe i najopasniju državu na svijetu”, piše hrvatski "Telegram".

Mesić je opisao kako je bio smješten u rezidencijalnoj četvrti u kojoj je sve bilo u redu, osim jedne stvari: tokom boravka u vili u kojoj je odsjeo nije video apsolutno nikoga: ni domaćice, ni sobarice, pa ni čuvare. A kada bi ga poveli u grad, ni sa kim nije mogao da progovori ni riječ. Ni van vile nije bilo nikoga, tek kada bi ih odveli u muzej ili školski centar, sretali su obične ljudi, ali ni s njima se nije moglo komunicirati.

Ipak, "Jutarnji" piše da je prvobitni članak u "Telegramu" djelimičo neprecizan, s obzirom da navodi da je Mesić Sjevernu Koreju posjetio u avgustu 2015. godine, što su iz Mesićevog kabineta demantovali.

“Bivši predsjednik RH, g. Stjepan Mesić, boravio je u Sjevernoj Koreji u kratkom, potpuno privatnom aranžmanu, i to još prije 2015. godine. Objavljivati stoga na početku godine 2016. informaciju o tom njegovom boravku kao neku senzaciju potpuno je neprimjereno i promašeno. Njegov boravak državu Hrvatsku nije stajao ni jednog jedinoga eura. Upravo zbog potpuno privatnog karaktera boravka javnost o toj posjeti nije bila obaveštena, za razliku od onih u kojima bivši predsjednik putuje na poziv u strane zemlje, sastaje se s njihovim čelnicima ili istupa na međunarodnim skupovima, a o čemu se svi relevantni podaci mogu naći na veb-stranici Kancelarije bivšeg predsjednika”, glasi odgovor koji je potpisala Mirjana Pavoković, šef Kabineta predsednika RH nakon prestanka vršenja dužnosti.

"Jutarnji list" navodi da su Mesićevi saradnici bili potpuno šokirani kada su ih upitali o putešestvijama nekadašnjeg predsjednika. Naime, niko od ljudi sa kojima Mesić svakodnevno komunicira nije imao predstavu da je on otputovao u Severnu Koreju.

Mesićev službeni kabinet redovno ažurira veb-stranicu s obavještenjima o aktivnostima bivšeg predsjednika, gdje odlazi i šta je govorio na putovanjima. Mesić često putuje, recimo 2015. dva puta je posjetio Indiju, a obišao je Rusiju, BiH, Francusku i još desetak država. Ipak, na zvaničnoj stranici nije navedena posjeta Severnoj Koreji.

Godinu dana ranije putovao je u Sloveniju, Albaniju, Italiju, Uzbekistan, Kazahstan, Azerbajdžan, Indiju, Kinu (osmodnevna turneja u 2014.), Kuvajt, Ukrajinu, Turkmenistan i Andoru.

Kancelarija Mesića potvrdila je danas da je bio u Sjevernoj Koreji, navodeći da je u pitanju bila kratka posjeta u "potpuno privatnom aranžmanu i to još prije 2015. godine".

"Objavljivati bombastično na početku 2016. informaciju o tom njegovom boravku, ili ga "otkrivati", dug je senzacionalizmu koji, nažalost, preplavljuje medijsku scenu i potpuno je neprimjereno i promašeno, ali istovremeno i vrlo jasno na tragu upornih nastojanja da se bivši predsjednik diskredituje zbog političkih stanovišta koja dosljedno zastupa", navela je Mesićeva kancelarija.

Takođe se navodi da njegov boravak u Pjongjangu, Hrvatsku "nije stajao ni jednog jedinoga eura".

Bonus video: