Mur: Srbija nije protiv da BiH bude član NATO

Komentarišući izjavu predsjednika RS Milorada Dodika da je Srpska država, Mur je kratko rekao: "Naravno da nije"
85 pregleda 5 komentar(a)
Džonatan Mur, Foto: Betaphoto
Džonatan Mur, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 14.01.2016. 09:27h

Šef Misije OEBS-a u BiH Džonatan Mur izjavio je da od srpskih zvaničnika nikada nije čuo da je zvanični Beograd protiv članstva BiH u NATO-u, te dodao da, naprotiv, i Srbija ima odlilčne odnose sa Alijansom.

Mur je, u emisiji "Intervju20" na BHT1, upitan šta misli o stavu predstavnika RS o državnoj vlasti da BiH ne može u NATO dok to Srbija ne učini, rekao da je to stav dijela tamošnjih strnaka, ali da ima i onih političkih subjekata koji imaju drugačije stavove.

"Da li će to biti pitanje za referendum na državnom nivou eventualno ne znam ja, to je pitanje za Bosance i Hercegovce, posebno za političke lidere šta će odlučiti. Stav HDZ-a je čvsrt što se tiče eventualnog članstva u NATO-u, stav SBB-a, SDA-a oni su potpuno zajedno što se tiče NATO-a, SNSD, SDS možete ih pitati da saznate šta misle o tome", rekao je Mur.

Istakao je da, ipak, mora da doda:

"U Beogradu na raznim razgovorima nikada nisam čuo ni od Vučića, ni od Dačića, ni od koga da su oni protiv članstva BiH u NATO-u, naprotiv, i Srbija ima odlične odnose sa NATO-om i što se toga tiče Srbija nije protiv članstva u NATO-u", rekao je Mur.

Upitan da prokomentariše obilježavanje Dana Republike Srpske iako je Ustavni sud donio odluku o promjeni odredbe Zakona o Danu RS-a, Mur kaže da je po tom pitanju pozicija međunarodne zajednice jasna, te da OEBS neće učestvovati u događajima 9. januara.

Komentarišući izjavu predsjednika RS Milorada Dodika da je Srpska država, Mur je kratko rekao: "Naravno da nije".

A onda je objasnio da Srpska nema suverenitet, nema državnost, te da je to entitet Bosne i Hercegovine i postoji samo Dejtonskom sporazumom.

"On već zna stav međunarodne zajednice, on već zna i naše stavove što se toga tiče, nije to predmet za naše razgovore. Govorimo o konkretnim pitanjima obrazovanja i demokratskih standarda. Čovjek je demokratski izabran, niko nije glasao za mene ipak imam i svoj mandat i svoju ulogu, on ima i svoje zaključke. Naša misija kao neutralna ima kontakte i sastanke sa svim mogućim političkim i društvenim liderima BiH", rekao je Mur.

Bonus video: