Sanader ponovo tvrdi da je žrtva političkog progona

Prema rasporedu suda, bivšem premijeru ostavljena su tri dana u januaru za iznošenje odbrane, a potom slijede iskazi ostalih osumnjičenih
0 komentar(a)
Ivo Sanader, Foto: Beta/AP
Ivo Sanader, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 11.01.2016. 11:18h

Bivši hrvatski premijer i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Ivo Sanader odbacio je danas optužbe za finansijske malverzacije u slučaju Planinska i ponovio da je žrtva političkog progona.

"Nisam nikakav kriminalac i nisam počinio ono što mi se stavlja na teret. Ponosan sam na svoja dva mandata na čelu hrvatske Vlade i na rezultate koje smo ostvarili", rekao je Sanader na početku iznošenja odbrane pred Županijskim sudom u Zagrebu.

On je podsjetio da su dvije presude zagrebačkog suda protiv njega pale na višim sudovima i ponovio da je žrtva političkog progona koji je inicirala bivša premijerka Jadranka Kosor i bivši državni tužilac Mladen Bajić.

Sanader je rekao da u svakom predmetu koji se protiv njega vodi na sudu u Zagrebu postoji jedan optuženi ili osumnjičeni koji je priznao svoje navodno nedjelo, a onda pod pritiskom tužilaštva odgovornost prebacio na njega iako nema nijedan materijalni dokaz.

On je ocjenio da je Kancelarija za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala i u slučaju Planinska postupila nezakonito, jer je optužnicu pripremala, kako je rekao, ucjenama i prijetnjama.

Prema rasporedu suda, bivšem premijeru ostavljena su tri dana u januaru za iznošenje odbrane, a potom slijede iskazi ostalih osumnjičenih.

Nekada najmoćniji hrvatski političar u slučaju Planinska optužen je za malverzacije u prodaji poslovne zgrade u Zagrebu Ministarstvu regionalnog razvoja na čijem je čelu bio Petar Čobanković.

Prema optužnici, Sanader je primio 17 miliona kuna "provizije" pošto je Ministarstvo kupilo zgradu od firme bivšeg HDZ-ovog saborskog poslanika i vlasnika lanca mesara Stjepana Fiolića.

Fiolić je, prema sopstvenom svjedočenju, 2009. godine Sanaderu predao milion eura i deset miliona kuna (1,3 miliona eura) u gotovini kao proviziju od prodaje zgrade.

Uz Sanadera i Fiolića na optuženičkoj je klupi i Mladen Mlinarević, čija je firma udvostručila vrijednost sporne nekretnine.

S tužilaštvom se nagodio bivši ministar Petar Čobanković koji je u zamjenu za priznanje dobio jednogodišnju kaznu zatvora, koja je zamijjenjena radom za opšte dobro.

Bivši premijer Ivo Sanader u novembru je pušten iz pritvora u kojem se bez prekida nalazio od kraja 2012.

Vrhovni sud je 30. septembra ukinuo prvostepene presude za korupciju u slučaju Fimi-medija Sanaderu i njegovoj bivšoj stranci HDZ zbog teške povrede krivičnog postupka i povrede prava na pošteno suđenje. Cio slučaj, koji uključuje optužbe protiv još devet preduzeća i pojedinaca, vraćen je na ponovljeno suđenje zagrebačkom Županijskom sudu.

Sanader je u slučaju Fimi medija bio osuđen na devet godina zatvora.

Ustavni sud nedavno je ukinuo i prvu pravosnažnu presudu od osam i po godina zatvora bivšem premijeru u slučajevima Hipo banka i Ina-MOL i vratio ih na ponovno suđenje Županijskom sudu u Zagrebu.

Bonus video: