Nastavljaju se pregovori o novoj hrvatskoj vladi

Mandatar za sastav nove vlade Tihomir Orešković dosad nije učestvovao u pregovorima o vladi koju bi trebalo da vodi što je pojačalo sumnju dijela javnosti o njegovoj samostalnosti kada je riječ o izboru saradnika, ali i o vođenju vlade
0 komentar(a)
Tihomir Orešković, Foto: Reuters
Tihomir Orešković, Foto: Reuters
Ažurirano: 11.01.2016. 09:28h

Domoljubna koalicija koju vodi Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) i Most nastavljaju danas pregovore o novoj hrvatskoj vladi razgovorima o kandidatima za ministre.

Očekuje se da će imena kandidata biti usaglašavana tokom sedmice.

Predsjednik HDZ Tomislav Karamarko izjavio je u nedjelju da će zajedno s Mostom predlagati mandataru Tihomiru Oreškoviću kandidate za pojedine resore, a mandatar će samostalno, uz mogućnost veta, odlučivati o njima.

"Korektno je dati mu (Oreškoviću) vremena da porazgovara s kandidatima i da samostalno odluči, bez ikakvog pritiska. Stanje u državi je takvo da imenovanje najkvalitetnijih ljudi nema alternativu", napisao je Karamarko na Fejsbuku.

Mandatar za sastav nove vlade Tihomir Orešković dosad nije učestvovao u pregovorima o vladi koju bi trebalo da vodi što je pojačalo sumnju dijela javnosti o njegovoj samostalnosti kada je riječ o izboru saradnika, ali i o vođenju vlade.

Oreškovića je kao nestranačku osobu za mandatara predložio HDZ, a njihov predlog podržala je koalicija nezavisnih lista Most, bez čije podrške nije moguće formiranje vlade.

U vrhu HDZ-a juče se razgovaralo o imenima kandidata za ministre, pa se tako u medijima nezvanično navodi da je za ministra saobraćaja, pomorstva i infrastrukture predložen Oleg Butković, spoljnih poslova Miro Kovač, evropskih fondova Ivana Maletić, odbrane Nikola Brzica, a zdravlja Ante Ćorušić.

Kandidati za ministra finansija su Tomislav Ćorić, Goran Marić i Josip Budimir, a za ministra kulture Sunčana Glavak i Jasen Mesić.

Očekuje se da će više informacija biti poznato poslije sjednice predsjedništva HDZ koja počinje danas u podne.

Prema dosadašnjim informacijama, Most insistira na šest ministarstava, među kojima je Ministarstvo unutrašnjih poslova. Za tu poziciju je bio zainteresovan i HDZ čiji je predsjednik Tomislav Karamarko bio ministar policije, ali i šef Sigurnosno-obavještajne agencije.

Uz MUP, Most traži mjesta ministara pravosuđa, privrede, uprave, poljoprivede i zaštite životne sredine, a za svako mjesto navodno ima nekoliko kandidata.

Lideri Mosta i HDZ-a Božo Petrov i Tomislav Karamarko ranije su se dogovorili da će biti potpredsjednici u novoj vladi, s tim da bi Karamarko bio zamjenik premijera ili prvi potpredsjednik s ovlašćenjima zamjenika.

Iako su iz HDZ-a najavljivali da će tražiti smanjenje broja ministarstava s 20 na 17 resora, u međuvremenu se od toga odustalo, a HDZ je predložio formiranje još jednog ministarstva - useljeništva i demografske obnove.

Bonus video: