Srbija: Uspješno obavljena prva operacija kičmene moždine matičnim ćelijama

Operacija koja u inostranstvu košta od 36.000 do 40.000 eura, prva je u nizu u humanitarnom pilot projektu za pomoć pacijentima oboljelim od cerebralne paralize ili oštećenja kostiju
2 komentar(a)
Matične ćelije, Foto: University of oregon
Matične ćelije, Foto: University of oregon
Ažurirano: 30.12.2015. 16:29h

Prva operacija kičmene moždine matičnim ćelijama u Srbiji uspješno je obavljena i djetetu paraplegičaru pružena je šansa za oporavak i poboljšanje stanja poslije oštećenja kičmene moždine.

Operacija je obavljena 26. decembra, pod rukovodstvom doktora Dušana Marića, pionira u liječenju matičnim ćelijama u Srbiji.

"Operativna procedura protekla je u najboljem redu, a pacijent je dobro podnio intervenciju. Ovo je tek početak njegovog oporavka, jer liječenje traje minimalno tri mjeseca, uključujući fizikalnu terapiju i rehabilitaciju. Prvi ozbiljniji efekti kod pacijenta biće vidljivi tek za četiri do šest mjeseci“, izjavio je Marić.

Operacija koja u inostranstvu košta od 36.000 do 40.000 eura, prva je u nizu u humanitarnom pilot projektu za pomoć pacijentima oboljelim od cerebralne paralize ili oštećenja kostiju.

"Cilj projekta je da pomognemo onima kojima je pomoć potrebna, a do nje ne mogu da dođu zbog novčanih prepreka. Baš zato želimo da ove operacije radimo besplatno, bez ikakvih interesa i uslovljavanja“, istakao je Marić.

Transfer matičnih ćelija koštane srži u oštećenje kičmene moždine izvodi se tako što se matične ćelije izoluju iz koštane srži, nakon čega se pripremaju i ubrizgavaju na mjesto oštećenja.

Intervencija traje više od sat vremena.

Bonus video: