Dačić: Da nije SPS-a Vojvodina bi bila kao Kosovo

"Rehabilitacija Draže Mihailovića, Milana Nedića i ostalih je velika sramota za srpsku državu, to ne radi nijedna država u Evropi. Umjesto da se ponosimo antifašizmom, mi rehabilitujemo kvislinge i one koji su sarađivali sa fašistima", poručio je Dačić
82 pregleda 2 komentar(a)
Ivica Dačić, Foto: Facebook
Ivica Dačić, Foto: Facebook
Ažurirano: 27.12.2015. 14:44h

Predsjednik Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivica Dačić izjavio je u Novom Sadu da bi, da nije bilo SPS-a, pitanje Vojvodine danas bilo internacionalizovano kao pitanje Kosova.

"Stvaranje jedinstvene Srbije za vrijeme SPS-a je istorijska pobjeda za Srbiju i srpski narod. Vojvodina je srpska autonomija, ona je autonomija u Srbiji, a ne autonomija protiv Srbije. Nijedna zemlja na svijetu ne bi tolerisala cijepanje svoje teritorije", rekao je Dačić u Srpskom narodnom pozorištu (SNP) na obilježavanju 25 godina postojanja SPS-a.

On se založio da se poslije pokrajinskih izbora na proljeće uspostavi dobra saradnja vlasti u Srbiji i vlasti u Vojvodini, kako bi cijela Srbija mogla da se razvija.

Dačić je rekao da Srbija nikada ne smije da zaboravi antifašističku borbu.

"Rehabilitacija Draže Mihailovića, Milana Nedića i ostalih je velika sramota za srpsku državu, to ne radi nijedna država u Evropi. Umjesto da se ponosimo antifašizmom, mi rehabilitujemo kvislinge i one koji su sarađivali sa fašistima. Naša parola je vrlo jasna: Smrt fašizmu! Ja sam skinuo sliku Milana Nedića iz Nemanjine 11, jer on nije premijer Srbije, on je fašistički sluga", poručio je Dačić.

Prema njegovim riječima, o ulozi bivšeg predsjednika SPS-a Slobodana Miloševića će suditi vrijeme, bez obzira šta ko mislio o njemu.

"Želim još jednom da kažem da ćemo ispraviti sve ono što nije valjalo, ali smo ponosni i na sve ono što je bilo dobro kada je predsjednik stranke bio Slobodan Milošević", rekao je Dačić i dodao da je Milošević bio "kidnapovan" i odveden u Haški tribunal.

On je rekao da se sjeća da je Slobodan Milošević bio veoma ljut zbog onoga što se desilo u Srebrenici.

Dačić je dodao da svi oni koji su činili ratne zločine u ime Srba moraju da odgovaraju pred srpskim sudovima, ali da cio srpski narod ne može da se proglašava genocidnim.

Dodao je da je SPS ponosan i na Josipa Broza Tita, za kojeg je rekao da je "jedan od najjačih srpskih brendova, bez obzira što nije Srbin", kao i na tradiciju Svetozara Markovića i Dimitrija Tucovića.

Za predsjednika Vlade Srbije i Srpske napredne stranke Aleksandra Vučića rekao je da je on njegov "prijatelj".

Bonus video: