HDZ i Most: Tihomir Orešković mandatar za sastav nove vlade

To su novinarima saopštili lideri Mosta i HDZ-a Božo Petrov i Tomislav Karamarko poslije sastanka u zagrebačkom hotelu Šeraton
77 pregleda 0 komentar(a)
Tihomir Orešković, Foto: Twitter
Tihomir Orešković, Foto: Twitter
Ažurirano: 23.12.2015. 16:51h

Domoljubna koalicija koju predvodi Hrvatska demokratska zajednica HDZ) i Most dogovrili su se da za mandatara predlože Tihomira Oreškovića.

To su novinarima saopštili lideri Mosta i HDZ-a Božo Petrov i Tomislav Karamarko poslije sastanka u zagrebačkom hotelu Šeraton.

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović zakazala je za danas popodne poslednji peti krug konsultacija posle koga će, kako je juče rekla, Hrvatska dobiti mandatara ili će biti raspisani novi izbori.

Tihomir Orešković rođen je u Zagrebu 1966. godine.

Diplomirao je hemiju na unverzitetu MekMaster u Kanadi 1989. godine. Na istom univerzitetu završava i menadžerske studije iz oblasti finansijskih i informacijskih sistema, 1991. godine.

Profesionalnu karijeru počeo je u farmaceutskoj kompaniji, Eli Lilly u Kanadi, u kojoj je obnašao i različite funkcije u segmentu finansija i međunarodnog poslovanja, uključujući Latinsku Ameriku i Aziju, a iz te kompanije odlazi s pozicije direktora za odnose s državnom administracijom i ekonomske poslove.

Karijeru nastavlja u Novopharmu u Kanadi, na poziciji potpredsjednika zaduženog za razvoj poslovanja i specijalne proizvode te glavnog finansijskog direktora.

Plivi se pridružio 2009. godine kao glavni finansijski direktor za istočnu Europu, a 2010. imenovan je na poziciju glavnog financijskog direktora za regiju EMIA (istočna Europa, Mediteran, Izrael i Afrika).

Bio je imenovan na poziciju predsjednika Uprave 2012. a poslovanje Plive u regiji jugoistočne Europe.

Iz Plive prelazi u Tevu, veliku evropsku farmaceutsku kompaniju, sa sjedištem u Amsterdamu.

Bonus video: