Novi obrt: Petrov mandatar hrvatske Vlade, Milanović predsjednik Sabora?

Most je ranije danas donio odluku da pruži novu šansu u pregovorima o formiranju vlade desnoj koaliciji okupljenoj oko HDZ, iako je lider te stranke Božo Petrov izjavio da su vrata za HDZ zatvorena
1 komentar(a)
Božo Petrov, Foto: Betaphoto/HINA
Božo Petrov, Foto: Betaphoto/HINA
Ažurirano: 20.12.2015. 20:12h

Hrvatski mediji večeras su objavili da se nezvanično saznaje da su Most i koalicija Hrvatska raste koju predvodi SDP postigle dogovor da mandatar za sastav vlade bude Božo Petrov iz Mosta, a predsjednik SDP-a Zoran Milanović predsjednik Sabora.

Lider Mosta Božo Petrov izjavio je poslije sastanka sa Zoranom Milanovićem i predstavnicima koalicije Hrvatska raste da su se Mostovi saborski poslanici i članovi Nacionalnog vijeća na zajedničkom sastanku usaglasili ko će biti kandidat za premijera, ali da s time još ne žele da izađu u javnost, prenijela je regionalna televizija N1.

Jutarnji list, pozivajući se na jednog od učesnika sastanka, objavio je da je Most prihvatio predlog SDP-a da mandatar bude Božo Petrov, dok je mjesto predsjednika Sabora ponuđeno SDP-u.

Istovremeno, predsjednik HDZ Tomislav Karamarko izjavio je za Novu TV da je njegova stranka u subotu prekinula pregovore s Mostom i da "više ne učestvuje u toj proceduri".

"Nisam se složio s tripartitnom vladom, samo sam bio spreman razgovarati o njoj", kazao je Karamarko.

Na pitanje RTL-a da li će HDZ napraviti "salto mortale" i vratiti se u pregovore, Karamarko je odgovorio da povratka nema.

"Izgledam li kao da mogu napraviti salto mortale? Postoji granica iza koje se ne povlačim", istakao je lider HDZ-a.

Ranije danas koalicija Most pozvala je Hrvatsku demokratsku zajednicu i Domoljubnu koaliciju kojoj je ona na čelu, da se do ponedeljka do 16 sati izjasne da li žele da se uključe u započeti proces formiranja parlamenta i vlade, ali bez ikakvih dodatnih uslova koji bi menjali već potpisani dokument dviju strana.

Most u saopštenju objašnjava kako dodatno vrijeme HDZ-u daje kao što je dao i SDP-ovoj koaliciji nakon odluka njihovih tijela da ne pristupe trojnom formiranju svih nivoa vlasti, prenosi Hina..

Most je ranije danas donio odluku da pruži novu šansu u pregovorima o formiranju vlade desnoj koaliciji okupljenoj oko HDZ, iako je lider stranke Božo Petrov sinoć izjavio da su vrata za HDZ zatvorena i da nastavlja pregovore samo sa Socijaldemokratskom partijom (SDP).

Poslanik Mosta Miro Bulj izjavio je ranije danas novinarima poslije sjednice Nacionalnog vijeća da je vijeće jednoglasno odlučilo da pruži novu šansu HDZ, kao što je u više navrata bila pružena i SDP.

On je naglasio da su jedini ciljevi Mosta reforme i boljitak zemlje, za šta žele konsenzus svih strana. Poslije ove odluke, na ranije zakazani sastanak u Most su došli predstavnici SDP.

Lider HDZ Tomislav Karamarko se osvrnuo se ranije danas i na medijske navode o tome kako ga je sinoć na pregovorima aktuelni premijer i lider SDP Zoran Milanović prevario, tako što je prvo rekao kako SDP neće potpisati MOST-ov dokument, samo kako bi ga na kraju ipak potpisao.

"Nije me prevario Milanović, mi smo u svojim stavovima čvrsti od samog početka. Nije me nasamario, imali smo čvrstu odluku da nećemo. On je mislio da je veliki političar ako je to tako izveo, to je kokošarenje, šibicarenje. Pokazao je do kraja svoje pravo lice", kazao je.

Most nezavisnih lista, bez čije podrške nije moguće formiranje vlasti u Hrvatskoj, ponudio je vodećim strankama u zemlji formiranje vlade koju bi vodila konsenzusom izabrana neutralna osoba ili predstavnik Mosta. Lideri stranaka morali su o tome da se izjasne do trojnog sastanka u subotu u 19 časova.

I SDP i HDZ su nekoliko puta mijenjali stavove kada je riječ o zahtjevima Mosta koje su nekoliko puta odbijali, pa prihvatali. Obije stranke najprije su odbile zahtjeve Mosta. Kada je SDP prošle subote na glavnom odboru odbio zahtjev Mosta, HDZ je uslovno pristao, pa je desna koalicija ostala u pregovorima s Mostom i korak bliže dogovoru o koaliciji bez SDP.

Lider SDP Zoran Milanović potom je neočekivano ponudio nastavak pregovora i predložio Petrova za mandatara i time se ponovo vratio u pregovore.

Most je najveće iznenađenje izbora koji su održani 8. novembra i bez te stranke nije moguće formiranje vlasti.

Karamarko: Uskoro će novi izbori, Most se pretvorio u lovca na fotelje

Predsjednik HDZ Tomislav Karamarko izrazio je ranije danas uvjerenje da se neće dugo čekati do novih izbora, s obzirom na uslove koje je Most postavio pred HDZ-ovu "Domoljubnu koaliciju" i SDP-ovu koaliciju "Hrvatska raste".

On je istakao da na te uslove njegova koalicija nije mogla da pristane, a SDP-ova jeste - zbog "fotelja".

"Na sve te uslove mi nijesmo mogli da pristanemo jer smo racionalni i moralni. To mora biti težak kompromis i hemija da se sve to zajedno sastavi. Očigledno su presudile fotelje...", kazao je Karamarko medijima ispred sjedišta HDZ-a.

On smatra i da se Most "od nekakve moralne vertikale, kakav je trebalo da bude, nažalost pretvorio u lovca na fotelje".

Prema njegovim riječima, predsjednik SDP-a Zoran Milanović" misli da je politika umijeće prevare".

Kako je prenijela Hina, Karamarko je pojasnio je da su u subotu u HDZ i SDP bili u kontaktu i da se u jednom trenutku i on čuo sa Milanovićem, koji ga je upitao "šta ćemo?"

Karamarko kaže da mu je odgovorio da će HDZ biti protiv predloga Mosta, jer je i takva odluka Predsjedništva HDZ, a i on to ne bi po savjesti potpisivao.

"Stekao sam utisak da su i oni protiv. Pa čak mi je i Milanović predložio i da treba istupiti zajedno jesmo li za nove izbore", kazao je Karamarko.

Ali, kako je dodao, kada je čelnik Mosta Božo Petrov na sastanku pitao Milanovića hoće li SDP to potpisati, on je "uporno želio da Karamarko prvi odgovori", i kada je lider HDZ -a rekao da neće potpisati, Milanović je rekao da on hoće.

"U prvoj sekundi, u desetoj sekundi, u stotoj minuti rekao bih isto - ne, neću potpisati. Kada sam rekao da neću potpisati, Milanović je rekao da hoće", rekao je Karamarko ispred sjedišta HDZ-a.

Bonus video: