Hrvatska: Most za premijera traži neutralnu osobu ili svog predstavnika

Ako bi sve tri strane potpisale sporazum, u vladi bi učestvovale preko stranačkog predstavnika na položaju jednog od potpredsjednika
60 pregleda 5 komentar(a)
Božo Petrov, Foto: Betaphoto/HINA
Božo Petrov, Foto: Betaphoto/HINA
Ažurirano: 19.12.2015. 16:29h

Most nezavisnih lista, bez čije podrške nije moguće formiranje vlade u Hrvatskoj, ponudio je vodećim strankama u zemlji formiranje vlade koju bi vodila konsenzusom izabrana neutralna osoba ili predstavnik Mosta, saopštila je danas ta stranka putem društvenih mreža.

Lideri lijeve koalicije "Hrvatska raste", koju vodi Socijaldemokratske partije (SDP) premijera Zorana Milanovića, i desne Domoljubne koalicije na čelu s Hrvatskom demokratskom zajednicom (HDZ) Tomislav Karamarko o tome bi trebalo da se izjasne do večeras u 19.00, za kada je najavljenin novi trojni sastanak.

Dokument koji se nudi na potpis HDZ-u i SDP-u predviđa da premijer bude neutralna osoba ili predstavnik Mosta čak i ako jedna od dvije strane odbije da uđe u tu vladu. U vladi bi bili predstavnici HDZ-a, SDP-a i Mosta i stručne nestranačke osobe, a o izboru svih bi se odlučivalo konsenzusom.

Ako bi sve tri strane potpisale sporazum, u vladi bi učestvovale preko stranačkog predstavnika na položaju jednog od potpredsjednika.

Trojnim konsenzusom birao bi se i predsjednik Sabora. Most je na Tviteru i na Fejsbuku saopštio da je sadržaj dokumenta objavio zbog dezinformacija koje su se pojavile u medijima.

Most je taj dokument ponudio liderima HDZ-a i SDP-a na zajedničkog sastanku u petak uveče, a o njemu treba da se izjasne večeras, poslije konsultacija u svojim strankama. Poslijepodne je u Zagrebu počeo i sastanaka delegacija tri stranke o temama preduzetništva, energetike, izbornog zakonodavstva, pravosuđa, nauke i obrazovanja.

Predsjednik Mosta Božo Petrov izjavio je sinoć da očekuje da se u naredna 24 sata riješi pitanje mandatara za sastav nove vlade, a ranije je poručio da će se ime mandatara znati do utorka, ili će se ići na nove izbore.

Iako su u početku predlog Mosta o formiranju zajedničke vlade s nestranačkim premijerom odbacili i HDZ i SDP, u međuvremenu su promijenili stavove.

Glavni odbor SDP-a prošle subote je ponovo odbacio vladu sa HDZ i nestranačkog mandatara, a desna koalicija okupljena oko HDZ-a "uslovno je prihvatila", zbog čega je Most odlučio da nastavi pregovore samo s desnom koalicijom uz otvorena vrata drugoj strani.

Lider SDP-a Zoran Milanović potom je neočekivano ponudio nastavak pregovora i predložio Petrova za mandatara.

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović najavila za utorak četvrti krug konsultacija o mandataru, jer se na konsultacijama početkom sedmice ponovo pokazalo da niko nema podršku 76 poslanika za sastavljanje vlade.

Lijeva koalicija "Hrvatska raste" okupljena oko SDP-a na izborima je osvojila 56 mandata, a trenutno raspolaže s podrškom 66 poslanika, među kojima i šest manjinaca, dok desna "Domoljubna koalicija" okupljena oko HDZ ima 59 poslanika. Most, od kojeg zavisi formiranje vlade, na izborima je osvojio 19 mandata, ali je poslije sukoba u toj stranci ostao na 15 poslanika.

Još se ne zna hoće li se i kome pridružiti četvoro poslanika koja su napustila Most, kao i još petoro poslanika manjih stranaka i dvoje manjinaca.

Bonus video: