Fitch potvrdio kreditni rejting Srbije

Rejting agencija je ocijenila da su u popravljanju izgleda za poboljšanje kreditnog rejtinga Srbije doprinijeli brži ekonomski rast od očekivanog, dosljedno sprovođenje plana fiskalne konsolidacije i smanjenje eksterne neravnoteže
76 pregleda 0 komentar(a)
Beograd, protest sindikata, Foto: BETAPHOTO
Beograd, protest sindikata, Foto: BETAPHOTO
Ažurirano: 19.12.2015. 14:48h

Agencija Fitch popravila je izglede Srbije za poboljšanje kreditnog rejtinga za dugoročno zaduživanje u domaćoj i stranoj valuti sa stabilnih na pozitivne.

Narodna banka Srbije (NBS) saopštila je da je agencija potvrdila kreditni rejting Srbije na nivou B+, prenosi B92.

Rejting agencija je ocijenila da su u popravljanju izgleda za poboljšanje kreditnog rejtinga Srbije doprinijeli brži ekonomski rast od očekivanog, dosljedno sprovođenje plana fiskalne konsolidacije i smanjenje eksterne neravnoteže.

"Agencija Fitch Ratings revidirala je projekciju rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) za ovu godinu naviše, sa nula odsto na 0,7 odsto, dok se u narednoj očekuje rast od 1,7 odsto. Reviziju projekcija naviše uradili su zbog bržeg rasta investicija i manjeg pada finalne potrošnje", navodi NBS.

Kao rezultat sprovođenja kredibilnog programa konsolidacije, fiskalni deficit u ovoj godini biće znatno manji od inicijalno projektovanih 6,3 odsto BDP-a i iznosiće 4,1 odsto BDP-a, utvrdio je Fitch Ratings uz ocjenu da će nastavak uspješnog sprovođenja programa konsolidacije doprinijeti održivosti javnih finansija.

Iz agencije su dodali da je tekući deficit u ovoj godini u cjelosti pokriven stranim direktnim investicijama, što smanjuje potrebu za eksternim finansiranjem, kao i da je eksterna neravnoteža smanjena i da se u srednjem roku očekuje tekući deficit između četiri i pet odsto BDP-a.

Pozitivno se ocjenjuju i napori Srbije u popravljanju poslovnog okruženja, što potvrđuje i napredak na rang listi izvještaja o uslovima poslovanja Svjetske banke, odnosno Doing Business za narednu godinu, a kao potencijalni rizik navodi se proces strukturnih reformi, prije svega u javnom sektoru.

Odstupanje od plana dogovorenog sa MMF-om za rješavanje pitanja strateških javnih preduzeća bi, prema njihovoj ocjeni, moglo da ima negativan uticaj.

Agencija Fitch Ratings je konstatovala da je srpski bankarski sektor, sa adekvatnošću kapitala od 21,4 odsto visoko kapitalizovan.

"Iako visok nivo problematičnih kredita predstavlja izazov, konstatuje se da je Vlada Srbije usvojila strategiju za njihovo rješavanje koja treba da doprinese rastu kreditiranja privatnog sektora", navodi se u saopštenju.

Centralna banka je podsjetila da su posebna dijagnostička ispitivanja kvaliteta aktive 14 banaka, na osnovu čega je ocijenjeno da ne postoji potreba za njihovom dokapitalizacijom.

Bonus video: