Milanović: Nećemo sarađivati sa fašistima i rasistima iz HDZ-ove koalicije

On je ukazao da je Most nezavisnih lista prešao preko tih činjenica
0 komentar(a)
Zoran Milanović, Foto: Betaphoto/HINA
Zoran Milanović, Foto: Betaphoto/HINA
Ažurirano: 15.12.2015. 18:47h

Predsjednik SDP Hrvatske Zoran Milanović je na konferenciji za novinare, nakon trećeg kruga konsultacija oko formiranja hrvatske Vlade, poručio da su postizborni pregovori u toku, ali i da se svelo na priču o tome ko će biti predsjednik vlade i na funkcije, te da SDP neće sarađivati sa "fašistima i rasistima iz HDZ-ove koalicije", javlja Al Džazira Balkans.

"Koalicija u kojoj ima rasista, koji izražavaju neprihvatljive stavove o ljudima drugih religija i uvjerenja? U kojoj ima fašista i ljudi optuženih za krivična djela? Oni koji su nas birali i podržali nikada nam ne bi oprostili da s takvima sarađujemo", kazao je Milanović.

On je ukazao da je Most nezavisnih lista prešao preko tih činjenica.

"Pozivam ih da se izjasne, jer ovo postaje ne Most, nego mostobran za povratak kriminalne organizacije na vlast. Mi u tome učestvovati nećemo", kazao je Milanović i dodao da među pripadnicima Mosta ima onih koji samo "žele da podjele plijen".

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović saopštila je, nakon trećeg kruga konsultacija sa predstvnicima parlamentarnih stranaka, da se pokazalo da ni ovog puta nema stranke sa neophodnom većinom.

Poručila je i kako je vremena sve manje i da neće dopustiti da odugovlačenje proizvede nesagledive posljedice po stabilnost države.

"Vremena je sve manje. Neću dopustiti da odugovlačenje proizvede nesagledive negativne posljedice po stabilnost države. Stoga ću četvrti krug konsultacija održati u utorak 22. decembra ujutro", istakla je hrvatska predsjenica u obraćanju na Pantovčaku nakon završenog trećeg kruga konsultacija.

Kazala je i kako je treći krug pokazao da niko nema potrebnu podršku za mandatara Vlade te podsjetila da je ovaj krug konsultacija počeo juče zajedničkim sastankom sa čelnim ljudima koalicije Hrvatska raste i Domoljubne koalicije, koje zajedno imaju 115 mandata, prenosi Al Džazira Balkans.

"Željela sam u sklopu svojih dužnosti i obveza učiniti i taj iskorak pokušavajući pronaći dodirne točke između dvije političke grupacije koje su dobile gotovo 70 posto glasova birača. Nažalost, pokazalo se da ne postoji prostor za dogovor i u ovom trenutku toliko potrebno zajedništvo."

Bonus video: