Grčka priprema nove ideje za rješavanje spora oko imena sa Makedonijom

Taj proces će se, navodi TV Telma, odvijati u povjerenju daleko od očiju javnosti kao bi dao rezultat
1 komentar(a)
Skoplje miting, Foto: Reuters
Skoplje miting, Foto: Reuters
Ažurirano: 14.12.2015. 18:39h

Grčka ozbiljno priprema nove ideje za postizanje kompromisnog rješenja sa Makedonijom za spor oko imena te susjedne zemlje, prenijela je danas televizija Telma.

Te ideje će, kako je navedeno, do kraja ove godine grčka diplomatija predstaviti pred Ujedinjenim nacijama (koje posreduju u sporu oko imena), kao i svim zainteresovanim stranama ca ciljem da se o njima otvori debata.

Taj proces će se, navodi Telma, odvijati u povjerenju daleko od očiju javnosti kao bi dao rezultat. Zvanična Atina ne očekuje da se odmah nađe rješenje oko imena, već da se ode korak napred u tom sporu.

Prema toj makedonskoj televiziji sa nacionalnom frekvencijom, grčki izvori brifiraju da će o tome biti riječ na susretu ministara spoljnih posova Grčke i Makedonije, Nikosa Kocijasa i Nikole Poposkog, u četvrtak u Atini.

Grčka vlada ima namjeru da budu poredožene ideje i moguće tačke kompromisa koje će biti prihvatljive za obje strane, prenosi Telma i navodi da se prema grčkim izvorima ne očekuje bilo kakav napredak prije vanrednih parlamentarnih izbora u Makedoniji koji bi trebalo da budu u aprilu naredne godine.

Zvanična Atina smatra da debata o idejama za rješavanje spora sa Makeodonijom oko imena te zemlje ne može da čeka idealni politički moment u dvije zemlje, kao da vječno neće da čeka ni međunarodna zajednica.

Makedonski minister spoljnih poslova Nikola Poposki je pred polazak na sastanak u Atinu rekao da to neće biti samo formalna posjeta, zato što se dešava prvi put poslije 15 godina.

Bonus video: