Mur: Niko ne prijeti Republici Srpskoj

"Entiteti ne mogu da održavaju referendume o nadležnostima na državnom nivou. To je jasan stav međunarodne zajednice", rekao je Mu
1 komentar(a)
Džonatan Mur, Foto: Betaphoto
Džonatan Mur, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 09.12.2015. 06:58h

Niko ne prijeti Republici Srpskoj niti može da joj prijeti, a isto važi i za Federaciju BiH i Brčko distrikt, izjavio je šef Misije OEBS u Bosni i Hercegovini Džonatan Mur.

"Ustav BiH je sastavni dio Dejtonskog sporazuma. Važno je naglasiti da se on, kao i drugi demokratski ustavi, može promijeniti amandmanima uz pregovore i puno političke volje", rekao je Mur za list "Danas", objavljeno je na sajtu tog lista.

On je podsjetio da je još 2006. godine bio je pokušaj da se promijeni Ustav, da se umjesto tročlanog predsjedništva bira jedan predsjednik, ali je ta inicijativa propala.

Ustav garantuje RS, Federaciju BiH i Brčko distrikt kao stalne kategorije u BiH, podvkao je.

"Niko ne prijeti Republici Srpskoj niti joj može prijetiti. Isto važi i za Federaciju BiH i Brčko distrikt. Naravno, na putu ka EU Ustav će se mijenjati", rekao je i naveo primjer Bugarske koja je, kako kaže, na putu ka EU, mijenjala svoj ustav više od 80 puta.

Kada je riječ o najavljenom referendumu u RS, Mur je rekao da podržava stav visokog predstavnika Valentina Incka.

"Entiteti ne mogu da održavaju referendume o nadležnostima na državnom nivou. To je jasan stav međunarodne zajednice", rekao je Mur.

Prema njegovim riječima, jedini način za razgovore o pravosuđu je strukturalni dijalog, a ne referendum.

On je dodao da ne želi da spekuliše o tome da li će referendum biti održan, ali je naglasio da ne može proizvesti nikakve ozbiljne posljedice.

Mur je rekao da je Srbija ranije, a i tokom predsjedavanja OEBS-u podržavala suverenitet i integritet BiH i izrazio uvjerenje da će tako biti i u budućnosti.

"Jasan je stav srpske vlade da ona nije za referendum, što je premijer Vučić javno i rekao. Važno je naglasiti da je to stav Srbije koja poštuje BiH i entitete, ali ne i ideju o referendumu", zaključio je Mur.

Bonus video: