Evropska komisija će podržati Makedoniju ako uspješno sprovede izbore

Makedonski ministar spoljnih poslova je ocijenio da je Makedonija na dobrom putu da realizuje prioritete koji su uslov za preporuku EK
50 pregleda 0 komentar(a)
Johanes Han, Nikola Poposki, Foto: Twitter.com/JHahnEU
Johanes Han, Nikola Poposki, Foto: Twitter.com/JHahnEU
Ažurirano: 08.12.2015. 12:42h

Evropska komisija i članice EU će dati jaku podršku Makedoniji za otpočinjanje pregovora o članstvu, ukoliko ta zemlja predstojeće parlamentarne izbore sprovede na najbolji način, poručio je evropski komesar za proširenje Johanes Han.

Kako prenose makedonski mediji, on je to rekao na sinoćnjem sastanku sa makedonskim ministrom spoljnih poslova Nikolom Poposkim u Briselu, na kojem su glavne teme bile sprovođenje priroritetnih mjera i organizovanje izbora u Makedoniju u aprilu naredne godine.

Han je istakao da će EK i zemlje članice EU dati snažnu podršku za otpočinjanje pregovora o članstvu Makedonije u EU, ako Skoplje sprovede prioritetne mjere i naredne parlamentarne izvore sprovede na najbolji način.

Makedonski ministar spoljnih poslova je ocijenio da je Makedonija na dobrom putu da realizuje prioritete koji su uslov za preporuku EK.

Sve snage su usmjerene ka realizaciji uspješnih izbora u aprilu naredne godine, istakao je Poposki.

Predsjednik Vlade Makedonije Nikola Gruevski je kasno sinoć optužio opoziciju da se trudi da ne dođe do izbora koji su zakazani za april 2016, ocjenivši da SDSM ne vjeruje u sopstveni kapacitet.

Izbori u Makedoniji su dogovoreni u političkim pregovorima vladajuće VMRO-DPMNE i opozicione SDSM, kao i dvije najveće albanske stranke u Makedoniji.

Dogovor postignut u junu ove godine, trebalo bi da riješi političku krizu koja je počela nakon parlamentarnih izbora prošle godine, kada je SDSM proglasila izbore namještenim i odbila da uđe u parlament.

Kriza je kulminirala početkom ove godine kada je opozicioni lider, čelnik SDSM Zoran Zaev počeo da objavljuje prisluškivane razgovore u kojima se, kako tvrdi, vidi da su izbori namješteni i da su mnogi ljudi iz vlasti učestvovali u korupciji.

Makedonija je od 2005. kandidat za članstvo u EU, ali još nije počela pristupne pregovore, uprkos preporukama EK, zbog blokade Grčke.

Bonus video: