Hrvatska: Poslanik radio za obavještajnu službu tokom rata?

Iz HDZ-a su poručili da je taj dokument potpisala osoba koja je za to prema nadležnosti bila zadužena, a Rašković je imao status branitelja i invalida te čin visokog oficira obavještajne službe SZUP-a
1 komentar(a)
Hrvatska zastava, Foto: Shutterstock
Hrvatska zastava, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 07.12.2015. 18:14h

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović zatražila je istragu od Vijeća za nacionalnu bezbjednost o tome kako je iz Bezbejdnosno-obavještajne agencije (SOA) procurio dokument iz kojeg proizlazi da je bivši član SDSS-a Mirko Rašković u Domovinskom ratu rado za hrvatsku obavještajnu službu, potvrdio je danas portparol Kancelarije predsjednice.

Nedjejnik Telegram u najnovijem broju objavio je neklasifikovani dokument SOA-e o ratnom putu Mirka Raškovića, na kojem je potpis Tomislava Karamarka, tadašnjeg šefa SOA-e. Iz HDZ-a su oštro reagovali na taj tekst, te su pozvali državni vrh, a posebno vrh obavještajne zajednice da zaštite bivše pripadnike obavještajnog sistema.

Iz HDZ-a su poručili da je taj dokument potpisala osoba koja je za to prema nadležnosti bila zadužena, a Rašković je imao status branitelja i invalida te čin visokog oficira obavještajne službe SZUP-a.

Problem je, smatraju u HDZ-u, što se u ovom slučaju obavještajna djelatnost, hrabrost i lojalnost jednog čovjeka prema Hrvatskoj, Raškovića, jeftino koristi u dnevnopolitičke svrhe.

Od medija očekuju da dobro provjere činjenice i ne donose zaključke na osnovu zlonamjernih konstrukcija. Iz HDZ-a takođe pitaju zašto je i kako jedan takav dokument izašao u javnost.

Slučaj Mirka Raškovića, saborskog zastupnika, privukao je pažnju javnosti kada je odlučio ne podrži lijevu koaliciju SDP-a na čelu sa Zoranom Milanovićem kome su potpise dale njegove bivše kolege iz SDSS-a.

On je kasnije napustio SDSS, a prethodno je od predsjednike Kitarović zatražio političku zaštitu. kada je zatražio političku zaštitu zbog, kako je rekao, pritisaka kojima je izložen.

Bonus video: