SRAMAN ODNOS PREMA MEDIJIMA

Medijski profesionalci traže smjenu: Bojkotujte Gašića dok ne ode

Novinari su čekali ministra za izjavu, a neki od njih, među kojima je i dopisnica B92, čučnuli su kako ne bi bili u kadru dok Gašić govori
0 komentar(a)
Bratislav Gašić, Foto: Betaphoto
Bratislav Gašić, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 07.12.2015. 09:51h

Ministar odbrane Srbije Bratislav Gašić rekao je da "voli novinarke koje lako kleknu" dok je davao izjavu u Trsteniku.

Novinari su čekali ministra za izjavu, a neki od njih, među kojima je i dopisnica B92, čučnuli su kako ne bi bili u kadru dok Gašić govori.

Kada je prišao novinarima, Gašić je upitao da li ih je portparol Ministarstva odbrane držao sve vrijeme napolju, a zatim je, vidjevši novinarku koja kleči, dodao: "Što volim ove novinarke koje ovako lako kleknu".

Primitivnu izjavu jasno su zabilježile kamere i mikrofoni novinarskih ekipa, a ona se ubrzo pojavila na YouTube kanalu i raširila po društvenim mrežama.

Gašić je nakon ovog incidenta na uobičajen način dao izjave o svojoj posjeti.

Nakon što je u medijima objavljena njegova izjava, ministar je uputio pisanu izjavu medijima nešto prije 23 časa, u kojoj navodi da nema opravdanja za svoju izjavu i "sramno i skandalozno ponašanje".

Reagovao je i srpski premijer Aleksandar Vučić, koji je naveo da je u pitanju sramno ponašanje bez opravdanja. Vučić je najavio i "preispitivanje odgovornosti".

Gašiću ovo nije prvi put da u razgovoru sa novinarima daje kontroverzne izjave, tako je prije nekoliko mjeseci upitao novinarku TV Vranje "zašto nije član SNS".

Nezavisno udruženje novinara Srbije zatražilo je danas smjenu Gašića i pozvalo sve medije i novinare da, sve dok ne bude smijenjen, "zamrznu bilo kakvu komunikaciju sa ministrom odbrane i bojkotuju sve događaje u kojima on učestvuje".

Iz NUNS-a izražavaju zaprepašćenje zbog, kako se navodi u saopštenju -neumjesnog, seksističkog komentara ministra odbrane upućenog novinarki B92.

"Smatramo da Gašić posle ovakvog prostakluka koji predstavlja vrhunac nepoštovanja novinarske profesije, ali i zbog nekih ranijih grešaka, pa i kršenja zakona, mora biti smijenjen sa ministarske funkcije", kaže se u saopstenju.

Protest medijskih profesionalaca sa zahtjevom za smjenu Gašića sa svih javnih funkcija najavljen je za večeras u 19.00 sati ispred Vlade Srbije.

U najavi protesta koju su potpisali novinarka nedjeljnika NIN Tanja Nikolić Đaković i novinar portala Cenzolovka Zoran B. Nikolić, medijski profesionalci pozvani su da bojkotuju konferencije za novinare i sve javne događaje na kojima je prisutan ministar Gašić.

"Poslije postupka Bratislava Gašića prema koleginici Zlatiji Labović, kao i njegovih ranijih skandaloznih ispada, ne smije se dozvoliti da taj čovjek ostane na javnoj funkciji. Moramo zahtjevati da se predstavnici vlasti prema novinarkama i novinarima odnose s poštovanjem", navodi se u pozivu na protest.