Hrvatska: Više političara saslušano zbog navodne trgovine mandatima

Na pritiske se predsjednici države žalio jedan od tri poslanika srpske nacionalne manjine, Mirko Rašković koji je u istupio iz SDSS. Rekao je da su mu prijetili iz njegove stranke, jer nije želio da podrži Zorana Milanovića za mandatara
0 komentar(a)
Milorad Pupovac, Foto: Betaphoto/HINA
Milorad Pupovac, Foto: Betaphoto/HINA
Ažurirano: 02.12.2015. 19:30h

Trojica funkcionera Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) i dvojica Mosta nezavisnih lista razgovarali su poslijepodne s policijskim istražiteljima o istrazi o navodnim prijetnjama i "trgovanju mandatima" da bi se sastavila nova vlast, prenijeli su hrvatski mediji.

"Sva trojica, kolege (Vojislav) Stanimirović, (Mile) Horvat i ja razgovarali smo s predstavnicima policije, ali ne mogu da kažem o čemu, jer sam nakon datog iskaza potpisao da o tome neću govoriti", rekao je Milorad Pupovac, navodi Hina.

Slično je rekao i portparol Mosta Nikola Grmoja, koji je ispitan kao i poslanik Mosta i gradonačelnik Omiša Ivan Kovačević.

Grmoja je rekao da se u tih par slučajeva očito radi o trgovini saborskim mandatima, ali nije htio da odgovori na koje slučajeve misli.

Zbog više optužbi o kupovini mandata i pritiscima na pojedine poslanike, Kancelarija za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala (USKOK) tražila je u utorak od policije da ispita postoje li moguće koruptivne aktivnosti i najavila da će javnost na vrijeme biti obaviještena.

Na pritiske se predsjednici države Kolindi Grabar Kitarović žalio jedan od tri poslanika srpske nacionalne manjine, Mirko Rašković koji je u međuvremenu istupio iz SDSS. On je rekao da su mu prijetili iz njegove stranke, jer nije želio da podrži Zorana Milanovića za mandatara.

I Pupovac se žalio na pritiske kojima je izložena njegova stranka, a potom i rekao da postoje indicije da je "riječ o organizovanoj pljački mandata" povezavši to s Hrvatskom demokratskom zajednicom.

U medijima se nagađa da policija ispituje i međusobne optužbe pojedinih poslanika Mosta o pritiscima da se stranka priključi lijevoj ili desnoj koaliciji. Jedan od poslanika Mosta Stipe Petrina rekao je, između ostalog, da je "HDZ već kupio 50 odsto svih izabranih poslanika Mosta".

Zbog tajnih pregovora sa liderom SDP Zoranom Milanović, iz Mosta je ranije isključen jedan od najistaknutijih članova te liste, Drago Prgomet, a njemu su se pridružile još dvije poslanice Mosta koje su izabrana s Prgometove liste.

Bez podrške Mosta, vodeće stranke SDP i HDZ ne mogu da formiraju novu vlast.

Ako bi se utvrdilo krivično djelo podmićivanja poslanika, počiniteljima prijeti do osam godina zatvora.

Bonus video: