Milanović: Petrov da bude predsjednik Sabora, to je obaveza, a ne fotelja

"HDZ šalje poruke prijetnje i arogancije", kazao je Milanović, koji je odgovarajući na novinarska pitanja rekao kako nije problem da pregovori traju i dva mjeseca, ali da to može biti nepotrebno, jer izgleda kao da se ne zna kuda se ide
0 komentar(a)
Zoran Milanović, Foto: Beta-AP
Zoran Milanović, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 27.11.2015. 15:25h

Aktuelni hrvatski premijer Zoran Milanović i lider SDP-a pozvao je danas čelnika Mosta nezavisnih lista Boža Petrova da bude predsjednik Sabora ispred njegove koalicije, na šta mu je odgovoreno da će odluku o tome tokom vikenda doneti Nacionalno vijeće Mosta.

U obraćanju javnosti nakon jučerašnjih konsultacija sa predsjednicom Hrvatske Kolindom Grabar Kitarović o novoj vladi, Milanović je rekao:

"Pozivam Božu Petrova da se prihvati te dužnosti, to je obaveza, a ne fotelja. Sabor se mora konstituisati. Naša je pozicija da očekujemo da tu dužnost preuzme Most. S obzirom na to da je Petrov na čelu Mosta, mi ga pozivamo da bude predsjednik Hrvatskog sabora", rekao je Milanović.

Most je treća po veličini politička opcija na hrvatskoj političkoj sceni poslije parlamentarnih izbora, a Milanović kaže da će SDP prihvatiti ako Petrov to, kako je rekao, neće ili ne može.

Prema Milanovićevim riječima, Sabor mora da se konstituiše do 3. decembra, te da je nužno odabrati pravu osobu, koja će u sljedećem razdoblju imati vrlo važnu čuvarsku ulogu zakonodavnog procesa.

"S Mostom možemo i hoćemo u vladu, na njima je da odluče. Pregovori su bili kvalitetni i oko puno toga smo se složili, međutim ja sam upozorio da će s naše strane naći kompetentne pregovarače, koji im neće na sve reći "može", nego koji će biti konstruktivni, kao ozbiljni i odgovorni ljudi, jer se o nekim stvarima ipak mora razgovarati."

Milanović je ocijenio da u Hrvatskoj dugo nije bilo ovako delikatne situacije.

"HDZ šalje poruke prijetnje i arogancije", kazao je Milanović, koji je odgovarajući na novinarska pitanja rekao kako nije problem da pregovori traju i dva mjeseca, ali da to može biti nepotrebno, jer izgleda kao da se ne zna kuda se ide.

Poručivši da je on predsjednik vlade i da kani to i da ostane, Milanović dodao i da ne želi da komentariše zašto je predsjednica Grabar Kitarović sjednicu Sabora zakazala za 3. decembar.

O, kako su prenijeli hrvatski mediji, slučaju Mirka Raškovića iz manjinskog SDSS-a, koji se kod hrvatske predsjednice na konsultacijama pojavio mimo peredsjednica SNV-a Milorada Pupovca, Milanović je rekao da mu je ta priča zanimljiva za novinare, ali da o tome ne zna ništa.

Inače, nakon konsultacija Rašković je kazao da je kod predsjednice došao da traži zaštitu.

"Došao sam predsjednici da me zaštiti od pritisaka", rekao je Rašković i dodao kako je na sastanak došao samoinicijativno.

Božo Petrov, međutim, nije htio da se izjašnjava o Milanovićevom predlog da prihvati mjesto predsjednika parlamenta.

"Tu je odluka koju će donijeti Nacionalno vijeće Mosta i naši saborski zastupnici. O tome ćemo odlučivati u subotu i nedjelju", izjavio je Petrov za Večernji list.

"Nadam se da Milanovićev predlog može ići u onom smjeru koji mi sve vrijeme zastupamo, i toplo se nadam da će dovesti do zajedničke vlade i konsenzusa. Ako je to samo u svrhu nuđenja nekoga mjesta, mi tim jezikom ne govorimo", rekao je Petrov.

Bonus video: