Zagrebački sastanak: Povratak SAD na regionalnu scenu

U kacelariji hrvatske predsjednice posebnu pažnju posvećuju dolasku potpredsjednika SAD Bajdena, koji je najviši američki zvaničnik koji će posjetiti Hrvatsku otkako je u Bijeloj kući Barak Obama
52 pregleda 7 komentar(a)
Džo Bajden, Borut Pahor, Foto: Reuters
Džo Bajden, Borut Pahor, Foto: Reuters
Ažurirano: 25.11.2015. 11:12h

U Zagrebu se danas održava sastanak na vrhu Predsjedničkog procesa Brdo-Brioni. Taj proces su 2013. godine pokrenule Slovenija i Hrvatska sa ambicijom da se kroz reforme i približavanje Europskoj uniji promovišu regionalna saradnja i rješavanje otvorenih pitanja i tako doprinese stabilizaciji prilika u jugoistočnoj Europi.

Članice Procesa su države nastale raspadom socijalističke Jugoslavije plus Albanija, sa počasnim gostom iz neke od vodećih država Europske unije.

Ove godine su tri vrlo važna gosta – američki potpredsjednik Džo Bajden, predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk i austrijski predsjednik Hajnc Fišer.

Kako je najavljeno, današnji sastanak biće svojevrsni dijalog Jugoistočne Europe, Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država o jačanju stabilnosti, sigurnosti i blagostanja Jugoistočne Evrope uz podršku EU i SAD-a.

Razgovaraće se o unaprjeđenju i podupiranju evropskih i evroatlantskih integracijskih procesa država uključenih u Proces Brdo-Brioni te o globalnim bezbjednosnim izazovima i njihovom uticaju na Jugoistočnu Evropu.

U kacelariji hrvatske predsjednice posebnu pažnju posvećuju dolasku potpredsjednika SAD Bajdena, koji je najviši američki zvaničnik koji će posjetiti Hrvatsku otkako je u Bijeloj kući Barak Obama.

S Pantovčaka su najavili da se radi o strateškom sastanku koji bi hrvatske susjede trebao približiti Zapadu i velikom povratku Sjedinjenih Država na regionalnu scenu nakon presudne uloge u zaustavljanju rata u BiH 1995.

„SAD se vraća za sto. Problemi u regionu predugo traju i ne želimo nestabilno susjedstvo", rekao je medijima prošle nedjelje izvor blizak hrvatskoj predsjednici.

"Svjestan izazova pred jugoistočnom Evropom, Vašington želi doprinijeti da se neki od tih čvorova riješi", dodao je isti izvor.

Na sastanku će učestvovati i lideri drugih država procesa - Bujar Nišani, Dragan Čović, Bakir Izetbegović, Mladen Ivanić, Filip Vujanović, Atifeta Jahjaga, Gjorge Ivanov i Tomislav Nikolić.

Nakon sastanka predviđene su izjave, predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i predsjednika Pahora te gostiju, američkog potpredsjednika Bajdena i predsjednika Evropskog vijeća Tuska, a biće predstavljeni i Zajednički zaključi sastanka.

Na marginama sastanka na vrhu održaće se bilateralni susreti.

Bonus video: