"NAUČNI RAD VODI U GLAD"

Naučni radnici traže smenu Verbića

Učesnici protesta nosili su transparente na kojima je pisalo "Nećete nas oterati sa ovih prostora kao Nikolu Teslu", "Hoćemo zakon nećemo milostinju"
87 pregleda 0 komentar(a)
Srđan Verbić, Foto: BETAPHOTO
Srđan Verbić, Foto: BETAPHOTO
Ažurirano: 12.02.2019. 14:20h

Nekoliko stotina zaposlenih u naučno-istraživačkoj djelatnosti protestovalo je tražeći smjenu ministra prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja Srđana Verbića.

Takođe, zatraženo je i uvođenje institucionalnog finansiranja te oblasti.

Predsjednica Sindikata zaposlenih u naučno-istraživačkoj djelatnosti Đurđica Jovović rekla je novinarima na protestu na Trgu Nikole Pašića da status naučnih radnika treba da bude riješen, kako zaposleni u toj djelatnosti ne bi više bili "trošak" države. 

"Glavni razlozi današnjeg protesta isti su kao i 2013. godine. Tražimo da se ne finansiramo projektno iz stavke specijalizovane usluge, koju svako ministarstvo koristi za troškove reprezentacije i putovanja, dok naše ministarstvo tu vidi zarade za naš naučno-istraživački rad", kazala je Jovović. 

Kako je navela, zaposleni u naučno-istraživačkoj djelatnosti traže i da budu izjednačeni sa svojim kolegama na Univerzitetu i da dobiju institucionalno finansiranje na osnovu koga bi imali "zagarantovanu platu". 

"To je problem koji nas decenijama muči ali niko nije imao snage, znanja ili para da ga reši. Objavljujemo radove u međunarodnim časopisima, prepoznaje nas međunarodna javnost, ali ne i naš ministar. Pozivali smo ga u više navrata na sastanke, ali je on te pozive ignorisao, rekla je predsjednica Sindikata. 

Jovović je istakla da je Verbić sa saradnicima imao 18 meseci da donese novu strategiju, zakon i da na vreme raspiše novi konkursni period, dodavši da "sve rade u posljednjem momentu". 

"Rečeno nam je da moraju da objave konkurs u decembru što je za nas strašna činjenica jer ne znamo sa čime ulazimo u 2016. godinu. Nema konkursa, zakona, strategije. Nacrt koji sada vidimo je zastrašujući, u prvom dijelu piše šta nisu uradili a u drugom navode da ce kriterijumi biti strožiji", kazala je Jovović. 

Ona je dodala da se to odnosi na sve istraživače, jer se projektni ciklus završava 31. decembra 2015. godine. 

"Budućnost nas koji radimo u institutima je neizvjesnija, jer će naše kolege na fakultetima dobijati plate iz prosvjete. Oni znaju za šta rade, a mi ne znamo", kazala je Jovović. 

Upitana zašto protestu ne prisustvuje veći broj naučnih radnika, Jovović je ocjenila su zaposleni u toj oblasti "elita ove zemlje" i da ih je "sramota" da na ulici traže ostvarivanje prava. 

"Protest su podržali predstavnici 40 instituta ali ljude je malo sramota da izađu na ulicu. Na to nas je natjerala nezainteresovanost ministra Verbića za naučni sektor u svom resoru. Današnji protest treba da ga opomene i pozove da shvati da postoji nas 6.000 zaposlenih, od čega 3.600 istraživača u 50-ak akreditovanih instituta", rekla je Jovović. 

Učesnici protesta nosili su transparente na kojima je pisalo "Nećete nas oterati sa ovih prostora kao Nikolu Teslu", "Naučni rad vodi u glad", "Hoćemo zakon nećemo milostinju". 

Nakon okupljanja na Trgu Nikole Pašića, učesnici protesta prošetali su do zgrade Vlade Srbije, gdje su predali svoje zahtjeve. 

Skup koji je obezbjeđivala policija, završen je bez incidenata ispred Ministarstva prosvjete, nauke i tehološkog razvoja.