Zagreb: Kontrolori javnog prevoza traže obezbjeđenje ili oružje

Posljednji put je žena bez karte napala kontrolorku koja je završila sa teškim povredama, slomljenom nogom i kragnaom za vrat
0 komentar(a)
Zagreb, Foto: Shutterstock
Zagreb, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 22.11.2015. 09:09h

Kontrolori zagrebačkog javnog prevoza zbog čestih napada građana osjećaju nesigurnost i traže da ih prati obezbjeđenje ili da sami nose oružje, pišu danas hrvatski mediji, dodajući da gradsko saobraćajno preduzeće ZET ipak tu ideju ne razmatra.

"Ideja je da se kontrolori u prvo vrijeme zaštite na način da sa njima ide obezbjeđenje, a poslije toga, u skladu sa zakonom, da i oni polože za pripadnike obezbjeđenja i dobiju takva ovlašćenja jer mi moramo da učinimo sve da se ljudi zaštite", obrazložio je ovu ideju predsjednik Udruženja sindikata vozača i saobraćajnih radnika Hrvatske Ante Jelić.

Putnici, međutim, smatraju da kontrolorima nikako ne smije da se omogući da "hodaju gradom kao šerifi" i da niko ne može garantovati da zbog karte od 10 kuna (oko 1,3 eura) neće doći do veće tragedije, prenosi hrvatski RTL.

Stručnjak za bezbjednost Dubravko Gvozdanović čak kaže da je nepristojna ideja naoružavanja kontrolora, u vrijeme kad prijeti terorizam.

"To ne bi ništa značilo i ne bi riješilo problem, a ni nivo ugroženosti nije takav pa je deplasirano uopšte o tome i razmišljati", istakao je Gvozdanović.

Kontrolori se u svom zahtjevu za oružanom zaštitom pozivaju na razne primjere premlaćivanja. Posljednji put je žena bez karte napala kontrolorku koja je završila sa teškim povredama, slomljenom nogom i kragnaom za vrat, podsjeća RTL.

Iz preduzeća ZET poručuju da će kontrolore zaštititi, ali bez oružja.

"ZET je preduzeo sve u cilju zaštite kontrolora karata, ali u skladu sa pozitivnim propisima Republike Hrvatske. Iracionalne mjere, kao što je nošenje oružja, ni u kojem trenutku nisu bile razmatrane kao model prevencije ili dodatne zaštite".

Zbog sigurnosti kontrolora i putnika u novim tramvajima u Zagrebu već postoji video-nadzor koji bi, uz pomoć policije, trebalo da bude dovoljan.

Bonus video: