Analitičari: Most svojim predlogom obesmislio sam sebe

"Most se pokušava izvući iz svog obećanja da neće ići u koaliciju, a sad predlažu koaliciju koja je čak i veća. To je zaprepašćujuće i promašuje sve što Hrvatskoj treba", izjavio je Puhovski za zagrebački portal Index.hr
1 komentar(a)
Most, Hrvatska, Foto: Betaphoto/HINA
Most, Hrvatska, Foto: Betaphoto/HINA
Ažurirano: 12.11.2015. 10:51h

Postizborna drama u Hrvatskoj se nastavlja, nakon što je Most nezavisnih lista SDP-u i HDZ-u predložio formiranje vlade nacionalnog jedinstva jer je time, kako konstatuju hrvatski mediji, ta stranka, koja se smatra bitnom za formiranje buduće vlade, praktično obesmislila samu sebe.

Slobodna Dalmacija tako, na primjer, piše da je lista reformi na kojima Most insistira sročena na način da ih dvije velike stranke ne mogu prihvatiti, zbog čega Hrvatskoj slijede prijevremeni parlamentarni izbori.

S druge strane Zoran Milanović se nije oglasio nakon razgovora sa Mostom, koji je predvodio Božo Petrov, a Jutarnji list piše da je lider SDP-a potom nasamo razgovarao sa funkcionerom te nezavisne liste Dragom Prgometom, inače, bivšim HDZ-ovcem, i ponudio mu u četiri ministarstva, drugog čovjeka vlade i mjesto šefa Sabora, u zamjenu za sedam zastupnika Mosta.

Sastanak sa Milanovićem potvrdio je i Prgomet. Mediji navode da se on sa Milanovićem video sinoć u stanu ministra odbrane Ante Kotromanovća. Ovaj sastanak bi, kako se navodi, mogao da bude potvrda nagađanja o raskolu u Mostu nezavisnh lista, koju čine ugledni pojedinci u svojim sredinama.

Špekuliše se da je Petrov smjenio portparloku stranke, inače, blisku saradnicu Prgometa, te da je njemu zabranjeno da do daljnjeg daje izjave.

U prilog tim špekulacijama podsjeća se da se u sredu poslepodne Prgomet nije pojavio na konferenciji za medije koju je Petrov održao u centrali stranke nakon razgovora obavljenih sa SDP-om i HDZ-om.

Ideja Mosta o vladi nacionalnog jedinstva nije moguća, smatra politički analitičar Žarko Puhovski. Takvu ideju on je nazvao nazvao je amaterskom besmislicom.

"Most se pokušava izvući iz svog obećanja da neće ići u koaliciju, a sad predlažu koaliciju koja je čak i veća. To je zaprepašćujuće i promašuje sve što Hrvatskoj treba", izjavio je Puhovski za zagrebački portal Index.hr.

Nada se kaže, da to nije to moguće jer bi navodi, značilo da bi se ukinuo parlament.

"Takva Vlada moguća samo u vrijeme rata i teških katastrofa", kaže Puhovski i precizira da, ako se SDP i HDZ mogu dogovoriti onda im Most nije ni potreban.

Takve stvari se, prema njegovim rečima, rade samo u vrijeme rata i teških katastrofa, a Hrvatska nije u takvoj situaciji.

Smatra kako bi Most trebalo da se prikloni SDP-u jer im je to puno lakše budući da SDP ima sedam do 10 mandata više od HDZ-a te da SDP-u čak tvrdi, nije ni potreban cijeli Most, dok, kaže, HDZ-u jeste.

Identičnog mišljenja je i njegov kolega Davor Đenero koji, međutim, primjećuje da Most namjerno predlaže takvu vladu kako bi njihov prijedlog bio odbačen, a oni potom ušli u razgovore o formiranju vlade s desnim il lijevim blokom.

Đenero je uvjeren da ni HDZ ni SDP neće to prihvatiti jer je, smatra, tako što opasno za hrvatsku političku arenu.

Ponovio je da sada jedino dolazi u obzir ili velika koalicija SDP i HDZ ili Most s jednom ili drugom stranom. Dodao je još da izbor može biti i tehnička vlada, ali navodi kako Hrvatska u tome nema iskustva.

Doktor Tihomir Cipek, redovni profesor na zagrebačkom Fakultetu političkih nauka je rekao da Most zapravo ovakvom odlukom ide protiv svojih glasača. Vlada nacionalnog jedinstva je kad nemate alternative, ali je Most ima - ili HDZ ili SDP, rekao je Cipek.

Za njega su lako mogući i novi izbori, a takođe se kaže, može dogoditi da Most pukne pa da se deo prikloni jednima ili drugima.

"Teško da bi Most na novim izborima ponovio ovakve rezultate. Već su sad razočarali svoje birače radi niza protivrčnosti I izjava", rekao je Cipek i zaključio da bi vlada nacionalnog jedinstva bila definitivno ukidanje politike u Hrvatskoj jer bi se time ugasila opozicija koje više ne bi bilo.

Potal 24 sata navodi da postoji pet opcija za novu vladu.

Prva je koalicija SDP-a i Mosta, s Milanovićem kao premijerom, druga je prelazak dijela Mosta na SDP-ovu stranu, takođe s Milanovićem kao premijerom, a treća je HDZ i Most, s Tomislavom Karamarkom na mjestu predsjednika vlade.

Četvrta opcija, prema tom portal, je vlada sastavljena od HDZ-a, Most i stručnjaka, bez Karamarka, a peta velika koalicija Mosta, SDP-a i HDZ-a, s Božom Petrovom na čelu vlade.

Bonus video: