Karamarko: Vlada će biti stručna kada ja budem mandatar

Karamarko se obratio medijima odmah nakon pregovora s MOST-om i konferencije za novinare Bože Petrova
78 pregleda 11 komentar(a)
Tomislav Karamarko, Foto: Reuters
Tomislav Karamarko, Foto: Reuters
Ažurirano: 11.11.2015. 19:01h

Prvi čovek HDZ-a Tomislav Karamarko rekao je da "kad on bude mandatar vlada će biti ekspertna i stručna".

Karamarko je u razgovoru za Novu TV rekao da su oni pobjednička stranka.

"Nemojte to zaboraviti, mi smi pobjednici", dodao je. "Mene zanimaju programi, pustimo lične ambicije", rekao je Karamarko, prenio je Index.hr.

"Nije realna vlada nacionalnog jedinstva. Nama to nikako ne odgovara. Kako ćemo mi sjesti za sto s onima koji su upropastili Hrvatsku? Ove reforme možemo provesti mi i MOST zajedno. Kako možemo uključiti one koji su privredno upropastili Hrvatsku", rekao je Karamarko.

Karamarko se obratio medijima odmah nakon pregovora s MOST-om i konferencije za novinare Bože Petrova.

Mi smo predstavnicima MOST-a prezentovali svoje stavove i mišljenja i mislim da su oni bili zadovoljni kad su vidjeli da imamo realan program. Mi smo stranka koja je pobijedila na izborima, imamo relativnu većinu, imamo program koji se radio dvije i po godine, mi se ne možemo restartovati i reći to ne postoji".

"Dogovorili smo se da možda stvorimo neku radnu grupu. Ja sam rekao, mi smo otvoreni, ako imate boljih ideja mi smo tu. Ideju o vladi nacionalnog jedinstva nikako ne razumem. Ja kad budem mandatar, vlada će biti ekspertna i strucna", rekao je Karamarko.

Most traži vladu nacionalnog jedinstva

Stranka Most, koja je na proteklim parlamentarnim izborima osvojila 19 poslaničkih mjesta i presudno utiče na formiranje buduće vlade, nakon razgovora sa koalicijama okupljenim oko HDZ i SDP zatražila je formiranje vlade nacionalnog jedinstva.

“Hrvatskoj treba jedinstvo. U Mostu smo prevladali podjele, heterogenost smo stavili sa strane, jer prioritet u RH je ekonomska situacija. Tako smo danas istupili i prema HDZ-u i prema SDP-u. Očekujemo da to razumeju i prihvate. Tražimo vladu nacionalnog jedinstva”, rekao je prvi čovjek Mosta Božo Petrov.

Na konferenciji za novinare koju su prenosili hrvatski elektronski mediji, Petrov je rekao da Most može moderirati to jedinstvo, te da sa HDZ i SDP mogu zajedno sjesti za sto i za dobrobit Hrvatske posvetiti barem dvije godine.

“Verujem da će Milanović i Karamarko imati dovoljno političke mudrosti i da nas neće odbiti”, rekao je Petrov, nakon prvih razgovora o mogućnosti formiranja hrvatske vlade.

Most je, inače, treća po jačini politička opcija u Hrvatskoj poslije parlamentarnih izbora, dok su HDZ i SDP gotovo izjednačeni.

"Nakon prve i druge faze biće definisanje mandatara vlade. Danas smo izneli glavna načela, a drugi uslov je da svi zajedno sjednemo za sto. Mi ćemo takođe predložiti mandatara vlade. O mandatarima ćemo razgovarati tek nakon što dogovorimo prvu i drugu fazu", rekao je Petrov.

Upitan šta ako ga HDZ i SDP odbiju, Petrov je rekao da vjeruje da će biti dovoljno političke mudrosti i da se to neće dogoditi.

Bonus video: