NIJESU ODLUČILI KOGA ĆE PODRŽATI

Most: Nećemo tražiti da Prgomet bude premijer hrvatske Vlade

Most je na parlamentarnim izborima osvojio 19 mandata i najpoželjnija su kako HRT navodi "politička udavača" za obije velike koalicije - Hrvatska raste i Domoljubnu koaliciju, s obzirom na to da se bez Mosta neće moći formirati vlada
0 komentar(a)
Drago Prgomet, Foto: Screenshot(YouTube)
Drago Prgomet, Foto: Screenshot(YouTube)
Ažurirano: 09.11.2015. 18:54h

Lider Mosta nezavisnih lista Božo Petrov izjavio je danas da ta stranka još nije odlučila hoće li podršku za sastavljanje nove hrvatske vlade dati koaliciji okupljenoj oko Socijaldemokratske partije (SDP) dosadašnjeg premijera Zorana Milanovića ili koaliciji Hrvatske demokratska zajednice (HDZ) Tomislava Karamarka.

"O tome nijesmo odlučivali. Danas se odlučivalo o popisu reformi koje će biti na (pregovaračkom) stolu", rekao je Petrov novinarima u Zagrebu poslije sjednice stranačkog vrha.

On je rekao da Most ne želi da izazove ustavnu krizu, pa će napraviti "realan popis reformi" koje bi bile prihvatljive za potencijalne partnere.

"Podržaćemo one koji odluče da prihvate promjene", naglasio je Petrov, ali nije precizirao šta te reforme konkretno podrazumijevaju.

Čelnici Mosta odbacili su danas medijska nagađanja da će Most u pregovorima tražiti premijersko mjesto za jednog od svojih lidera i bivšeg zamjenika predsjednika HDZ-a Draga Prgometa.

HRT je danas pozivajući se na agenciju HINA javio da će Most u pregovorima za formiranje hrvatske vlade tražiti premijersko mjesto za Prgometa.

I iz HDZ i iz SDP rekli su danas da su ostvareni kontakti s Mostom, koji je na proteklim parlamentarnim izborima osvojio čak 19 mandata i bez njega neće biti moguće formirati buduću vladu.

"Podvući ćemo crtu pod ovu pobjedu, spremni smo preuzeti odgovornost za vođenje države. Razgovaraćemo samo s onima koji su spremni preuzeti odgovornost i sprovesti promjene", rekao je ranije Prgomet.

Istakao je i kako pregovori o eventualnoj saradnji s drugim strankama ili koalicijama još nijesu počeli.

"Dobili smo samo javnu ponudu SDP-a", dodao je tada on.

Prgomet je naglasio kako poštuje legitimitet svih izabranih i spremni su sa svima razgovarati. No od svojih načela, kaže, ni milimetra neće odstupiti, prenio je ranije danas HRT.

Rekao je i kako je Most osvojio neočekivano veliki broj glasova jer su građani u njima prepoznali dobar program i dobre ljude.

Koalicija okupljena oko HDZ osvojila je 59 mandata, a SDP koalicija 56, s tim da tri mandata ima i njihov dosadašnji partner Istarski demokratski sabor, pa je rezultat vodećih stranaka izjednačen.

Osam poslanika imaju predstavnici nacionalnih manjina, od kojih tri srpske i to ponovo iz Samostalne srpske demokratske stranke. Spekuliše se da je SDP koalicija već pridobila sedam manjinaca, među kojima su troje članovi neke od stranaka vladajuće koalicije i tri srpska poslanika.

Konačne rezultati Državna izborna komisija trebalo bi da objavi iduće sedmice, jer će izbori biti ponovljeni na sedam biračkih mjesta. Iz kabineta hrvatske predsjednice saopšteno je da će tek po objavi službenih rezultata predsjednica pozvati čelnike stranaka na konsultacije o novom mandataru.