Puhovski: Najizglednija manjinska vlada premijera Milanovića

"Problem Mosta je da su oni prošli iznad svih očekivanja, pa i iznad svojih, tako da su u parlament ušli mnogi koji to nisu ni vjerovali i za koje se ne zna ko su", rekao je Puhovski
52 pregleda 0 komentar(a)
Zoran Milanović, Foto: Reuters
Zoran Milanović, Foto: Reuters
Ažurirano: 09.11.2015. 09:49h

Politički analitičar iz Zagreba Žarko Puhovski izjavio je danas da je na osnovu izbornih rezultata najizglednija manjinska vlada za čije sastavljanje više izgleda ima koalicija lijevog centra na čelu sa Socijaldemokratskom partijom (SDP) dosadašnjeg premijera Zorana Milanovića.

"Najizglednija opcija je manjinska vlada SDP koju bi više-manje iz parlamenta podržavao Most. Čini se da Most ne želi u izvršnu vlast", izjavio je Puhovski za agenciju Beta povodom rezultata jučerašnjih parlamentarnih izbora u Hrvatskoj.

Prema nezvaničnim rezultatima Državne izborne komisije na osnovu više od 99 odsto glasova, koalicija okupljena oko opozicione Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) ima 59 mandata (56 plus tri iz dijaspore), a koalicija oko SDP 56, s tim da je još tri mandata osvojio Istarski demokratski sabor (IDS), koji je dio dosadašnje vladajuće koalicije.

Nijedna stranka neće moći sama da formira vladu.

Treća politička snaga u zemlji je regionalna stranka Most s čak 19 mandata i oni su, prema ocjenama, pobjednici ovih izbora i od njih će zavisiti fomiranje buduće vlade.

U izjavi za Betu, Puhovski je rekao da SDP u ovom trenutku ima šest poslanika više od koalicije HDZ, čiji je lider Tomislav Karamarko u kampanji najavljivao apsolutnu pobjedu na izborima.

Uz 56 mandata svoje koalicije, lijeva koalicija može da računa na tri mandata IDS i šest od ukupno osam poslanika nacionalnih manjina, od kojih su tri srpska. To je ukupno 65 mandata u parlamentu, a za fomiranje vlade potrebna je podrška većine poslanika, odnosno najmanje njih 76.

Puhovski je ocijenio da za fomiranje vlasti i HDZ i SDP treba podrška skoro svih poslanika Mosta nezavisnih lista, koji je najveće iznenađenje izbora i na izborima je prošao i iznad svojih očekivanja. To će, prema njegovoj ocjeni, biti teško, posebno za HDZ čiji je bivši zamjenik predsjednika Drago Prgomet sada jedan od istaknutih čelnika Mosta.

"Problem Mosta je da su oni prošli iznad svih očekivanja, pa i iznad svojih, tako da su u parlament ušli mnogi koji to nisu ni vjerovali i za koje se ne zna ko su", rekao je Puhovski.

On je kazao da bi zato mogao da uslijedi "otvoren lov" i HDZ i SDP na njihove glasove. Ugledni politički analitičar ocjenjuje da uspjeh Mosta pokazuje nezadovoljstvo dvijema velikim strankama, koje je jače od nezadovoljstva svakom od njih posebno.

"Zbog toga nije uspjela strategija HDZ da se nametne kao najjača stranka", dodao je on.

Na pitanje može li se dogoditi da predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, koja dolazi iz HDZ-a, mandat ponudi lideru te stranke Tomislavu Karamarku budući da ih je još noćas označila "relativnim pobjednicima", Puhovski je odgovorio da to ne bi bilo korektno.

"Situacija je takva da će morati biti jako oprezna, mislim da će SDP pokazati da ima veću podršku od HDZ, iako nedovoljnu", ocijenio je Puhovski.

Po proglašenju izbornih rezultata, čelnici SDP-a i HDZ-a izrazili su spremnost za razgovore s drugim političkim strankama o formiraju nove vlade, s tim da je Zoran Milanović otvoreno na saradnju pozvao Most.

Bonus video: