Ovjerena dokumenta iz Bugarske potvrđuju da je Mali direktor ofšor kompanije

KRIK objavljuje i video koji pokazuje da se jednostavnom pretragom vebsajta zvaničnog bugarskog poslovnog registra može naći rješenje iz februara 2015, za koje Mali tvrdi da je falsifikat
65 pregleda 4 komentar(a)
Siniša MalI, Foto: Betaphoto
Siniša MalI, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 22.10.2015. 15:21h

Mreža za istraživanje kriminala i korupcije KRIK objavila je ovjerena dokumenta koja pokazuju da je gradonačelnik Beograda Siniša Mali i nakon što je stupio na javnu funkciju ostao direktor ofštor firmi sa Djevičanskih Ostrva i potpisivao dokumenta u vezi sa kupovinom stanova. Ova dokumenta novinari KRIK-a preuzeli su danas iz bugarskog trgovinskog registra sa zvaničnim pečatom i potpisom službenika registra kao potvrdom njihove validnosti. Reagujući na priču KRIK-a o kupovini 24 stana na bugarskom primorju, gradonačelnik Beograda potvrdio je da je bio direktor ofšor firmi koje su kupovale stanove u 2012. godini. Rekao je da je rješenje iz februara 2015. godine koje je KRIK objavio falsifikat i istakao da sa tim firmama nema nikakve veze od kada je postao funkcioner početkom 2013. godine.

Ovjerena dokumenta koja je KRIK zahvaljujući kolegama sa portala Bivol.bg dobio danas iz zvaničnog registra, pokazuju suprotno. KRIK je iz bugarskog registra danas uzeo ovjerenu dokumentaciju za firmu „Brigham Holding & Finance Inc.“ sa Britanskih Devičanskih ostrva koja pokazuje da se Siniša Mali još uvijek zvanično vodi kao direktor ove kompanije. Između ostalog tu je i rješenje iz 2014. koje je Siniša Mali potpisao kao direktor ove ofšor firme. KRIK objavljuje i video koji pokazuje da se jednostavnom pretragom vebsajta zvaničnog bugarskog poslovnog registra može naći rješenje iz februara 2015, za koje Mali tvrdi da je falsifikat.

Na jučerašnjoj konferenciji za novinare Mali je pokazao nekoliko dokumenata, ali oni ne osporavaju istinitost KRIK-ove priče. Dokumenta koja je gradonačelnik dao novinarima nisu ovjerena, a rješenje iz marta 2015. koje, kako kaže gradonačelnik, postoji u bugarskom registru, novinari KRIK-a nijesu pronašli uvidom u kompletnu dokumentaciju koja se odnosi na ove kompanije. Taj dokument navodno govori da je direktorka i vlasnica ofšor firmi advokatica Ana Ivanova Panajotova. Panajotovoj je Mali još 2012. dao punomoćje, pokazuju zvanična dokumenta. Mali je ovlastio da u njegovo ime potpisuje i priprema poslovnu dokumentaciju, kao i da ga zastupa u poslovima koji se tiču podnošenja papira za poslovni registar. Ona je, takođe, podnosila dokumentaciju i za Srđana Dabića, bivšeg direktora „Lukoila“, od koga je Mali kupio stanove. Nejasno je kako se sada ova advokatica pojavljuje kao vlasnica ofšor kompanija koje posjeduju stanove. Gradonačelnik je novinarima predočio i izjave Panajotove i jednog bugarskog prevodioca koje navodno pokazuju da on nije direktor ofšor firmi. Nijedna izjava nije ovjerena i ne predstavlja zvaničan dokument.

U kompletnoj arhivi dokumenata firmi povezanih sa Sinišom Malim, u toku 2013. i 2014. kada je obavljao javnu funkciju savetnika prvog potpredsjednika vlade Aleksandra Vučića i gradonačelnika Beograda, podnijeto je više dokumenata sa potpisom Siniše Malog. Neka od tih dokumenata nemaju datum, ali je u zvaničnom registru navedeno kada su tačno podnijeta.

Bonus video: