Kosovo: Jahjaga pozvala stranke na dijalog za prevazilaženje krize

Opozicija već skoro mjesec dana blokira rad Skupštine Kosova zahtjevajući da premijer Isa Mustafa povuče potpise sa sporazuma o Zajednici opština sa srpskom većinom i demarkaciji granične linije sa Crnom Gorom
0 komentar(a)
Atifete Jahjaga, Foto: Beta/AP
Atifete Jahjaga, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 19.10.2015. 14:47h

Predsjednica Kosova Atifete Jahjaga izjavila je da je nakon konsultacija sa čelnicima institucija, sa premijerom i sa predsjednikom Skupštine, pozvala na politički dijalog lidere vlasti i opozicije sa ciljem prevazilaženja problema.

"Nasilni postupci i diskurs kako u institucijama, tako i van njih, neprihvatljivi su i rizikuju da povrijede demokratski konsenzus u Republici Kosovo. Pozivam parlamentarni politički spektar Kosova da prihvati poziv na dijalog o prevezilaženju nesuglasica koje su došle do izražaja posljednjih nedjelja", izjavila je Jahjaga na konferenciji za medije.

Ona je rekla da su pozivi već upućeni predstavnicima vladine koalicije i opozicije i da će prvo biti održani odvojeni sastanci, dok će na kraju kada se obezbijedi međusobno povjerenje biti održan zajednički sastanak.

"Nadam se da će ova moja inicijativa pomoći da probleme rješavamo sa političkom zrelošću dokazujući našu posvećenost za parlamentarnu demokratiju koja jača institucije, koja jača povjerenje građana u perspektivu zemlje i koja stvara osnovnu saglasnost za naš put napred. Pozivam političke partije i njihove predstavnike da odgovore na poziv i pokažu volju da pronađemo zajednički jezik za izlaz iz ove situacije", kazala kosovska predsjednica.

Jahjaga je ocijenila da je sada više nego ikada, trenutak da "svim građanima koji su nam povjerili mandat pokažemo da njihova želja da žive u miru, da imaju sigurnu budućnost nije samo obećanje koje blijedi pred prvim izazovom, već vodič, obaveza, data riječ, da ćemo naše nesuglasice, bilo koje prirode, prevazići za stolom, razgovarajući, pronalazeći rješenje zajedno i preuzimajući odgovornost za njih".

Opozicija već skoro mjesec dana blokira rad Skupštine Kosova zahtjevajući da premijer Isa Mustafa povuče potpise sa sporazuma o Zajednici opština sa srpskom većinom i demarkaciji granične linije sa Crnom Gorom.

Posljednja dva pokušaja održavanja sjednica Skupštine onemogućili su poslanici opozicije, tako sto su aktivirali suzavac u sali parlamenta, a prehodno su premijera gađali jajima.

Bonus video: