Hrvatskoj i BiH ponovo prijete poplave

Odsjek za civilnu zaštitu upozorio je stanovništvo u naseljima uz rijeke na oprez i preduzimanje preventivnih mjera zaštite imovine
68 pregleda 0 komentar(a)
Srbija poplave, Foto: Reuters
Srbija poplave, Foto: Reuters
Ažurirano: 15.10.2015. 09:50h

Pognoze o velikim količinama padavina već su se ostvarile u Hrvatskoj - u Damaciji je situacija haotična, bujice u Vodicama i Šibeniku nosile su sve pred sobom a u Karlovcu se dižu nasipi.

Trećeg dana djelovanja sredozemnog ciklona "Leona" na šibenskom području obilna kiša izazvala je noćas bujice protiv kojih je nadležnim službama bilo teško da se bore.

Pod vodom su Vodice i Tribunj, dok su mnogi krajevi ostali bez električne energije, javljaju loklani mediji.

Na šibenskom području palo je u samo dva sata preko sto litara kiše po metru kvadratnom, a čitavu noć su na terenu proveli putari, komunalci i vatrogasci, dok su hitne službe zatrpane pozivima.

I ostrvo Murter je noćas bilo odsječeno od kopna, a obilne padavine najavljuju se i tokom dana na Jadranu.

Kolika je razmjera oluje najbolje govori podatak da je usljed udara groma jedan mladić završio u hitnoj pomoći.

Naime, kako piše Šibenski portal, mladić je sinoć bio na autobuskoj stanici u trenutku kad je grom udario u obližnje stablo. Od siline udara puklo je staklo na stanici, a mladić je ošamućen završio u hitnoj pomoći.

U Karlovcu se podižu zečji nasipi, rijeke Kupa i Korana tokom noći su rasle brzinom od 10 do 20 centimetara po satu. S obzirom na noćašnje obilne padavine tendencija porasta rijeka će se nastaviti.

I u Požegi kiša koja pada posljednja 24 časa je počela da stvara probleme - voda se djelimično izliva iz korita Orljave, pa su potopljeni i djelovi saobraćajnica na tom području.

Obimne padavine se očekuju i u Bosni i Hercegovini gdje je upaljen narandžasti meteoalarm.

Hidrometeorološki zavod Republike Srpske najavio je za danas jače padavine, zbog čega su službe civilne zaštite u pripravnosti.

Odsjek za civilnu zaštitu upozorio je stanovništvo u naseljima uz rijeke na oprez i preduzimanje preventivnih mjera zaštite imovine.

Zbog obilnih padavina juče je u Knežici kod Kozarske Dubice naglo povećan vodostaj rječice Knežice, zbog čega je zaplavljeno 20 kuća.

U Knežici se voda povlači, dok su rijeke Una i Sava u naglom porastu. Od juče je njihov vodstaj viši za dva metra, ali je još ispod kritičnih tačaka.

Na području Kostajnice rijeka Una je u značajnom porastu. Voda je noćas rasla i do 15 centimetara po satu.

Poplavljene su poljoprivredne površine na ovom području. Sam centar Kostajnice nije popljavljen, jer je hitno očišćeno korito rječice Tavije koja se nije izlila na gradske ulice.

U Novom Gradu, Sana i Una su takođe u porastu, ali se nisu izlile iz korita. Velike probleme na tim područjima prave bujičaste vode, tako da je poplavljeno nekoliko kuća u prigradskim naseljima.

Naglo nadiranje bujičastih voda dovelo je do prekida saobraćaja na nekoliko putnih pravaca.

Vodostaj Sane u Prijedoru jutros iznosi 325 centimetara, što je u odnosu na sinoć više od metra, ali je i dalje ispod kritične tačke.

Trenutno najveći problem predstavlja nadiranje podzemnih voda. Vatrogaci su od sinoć imali brojne intervencije na ispumpavanju podzemnih voda iz podrumskih prostorija u gradu i okolnim naseljima.

Zbog obilnih padavina protekle noći u Mostaru su polavljena pojedina naselja.

U Čitluku je poplavljena glavna gradska saobraćajnica, pa je otežan saobraćaj kroz centar tog mjesta.

Bonus video: