Počelo suđenje optuženima za zločin u Štrpcima

Odbrane optuženih navele su da će uvodne riječi iznijeti kada Tužilaštvo BiH okonča svoj dokazni postupak, prenosi Birn
154 pregleda 7 komentar(a)
Štrpci, Foto: Vijesti
Štrpci, Foto: Vijesti
Ažurirano: 12.10.2015. 16:27h

Čitanjem optužnice i uvodnom riječi Tužilaštva, pred Sudom BiH počelo je suđenje desetorici optuženih za otmicu putnika iz voza na stanici Štrpci, koji su kasnije ubijeni na području Višegrada.

Iz Tužilaštva su najavili da namjeravaju da saslušaju oko 50 svjedoka, te pet vještaka, kao i da će uložiti 43 materijalna dokaza.

Odbrane optuženih navele su da će uvodne riječi iznijeti kada Tužilaštvo BiH okonča svoj dokazni postupak, prenosi Birn.

Prvi svjedok Tužilaštva BiH biće saslušan 23. oktobra.

Tužilaštvo BiH je optužilo Luku Dragičevića, Bobana i Petka Inđića, Obrada i Novaka Polugu, Dragana Šekarića, Olivera Krsmanovića, Radojicu Ristića, Vuka Ratkovića, te Miću Jovičića zbog otmice 20 putnika iz voza Beograd - Bar 27. februara 1993. godine u mestu Štrpci, opština Rudo.

Optuženi se terete da su u svojstvu pripadnika Višegradske brigade VRS, kao saizvršitelji, kršeći pravila međunarodnog prava za vrijeme oružanog sukoba počinili krivično djelo - Ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Četrnaest osumnjičenih za ove ratne zločine uhapšeni su u maju prošle godine i to u akciji koja je istovremeno sprovedena u Srbiji i BiH. Tada je 10 osoba uhapšeno u BIH. U Srbiji je podignuta optužnica protiv pet osoba za zločin u Štrpcima.

Njima se na teret stavlja ratni zločin u Štrpcima i Višegradu, kada su iz voza na relaciji Beograd-Bar, oteli i kasnije, na području BiH, ubili najmanje 20 žrtava, državljana Srbije i Crne Gore bošnjačke nacionalnosti, jednu osobu hrvatske nacionalnosti i jednu osobu afro-azijskog porijekla.

Detaljnom istragom prikupljeni su dokazi o počiniocima ovog zločina, a tužioci iz Sarajeva i Beograda, koji vode predmet, u stalnom su kontaktu od početka akcije hapšenja.

Bonus video: