Kosovo: Bačen suzavac, dvije poslanice izgubile svijest

Opozicija je i ranije sprječavala održavanje sjednice jer se zalaže za povlačenje potpisa sa sporazuma o Zajednici srpskih opština i o demarkaciji granice sa Crnom Gorom
0 komentar(a)
Kosovo, Foto: Reuters
Kosovo, Foto: Reuters
Ažurirano: 08.10.2015. 12:19h

Poslanici Skupštine Kosova napustili su danas salu, nakon prihvatanja nacrta o četiri zakonska predloga, zbog toga što je u sali bačen suzavac.

Pošto je u sali bačen suzavac, poslanici su krenuli da napuštaju salu a miris suzavca se osjetio i do novinarske sobe na spratu. Dvije poslanice, Fljora Brovina i Blerta Kadriu, su izgubile svijest.

To se desilo pošto je sednica na kratko nastavljena, posle jutrošnjeg prekida koji je izazvala opozicija.

Sjednica kosovskog parlamenta odložena je ranije danas nakon što su poslanici opozicije izašli ispred stola predsjedavajućeg i tako spriječili početak rada. Oni su pokušaj obraćanja predsjednika parlamenta Kadrija Veseljija novinarima spriječili glasnim zviždanjem u pištaljke.

To je bio treći pokušaj da bude održana sjednica parlamenta na kojoj premijer Kosova Isa Mustafa treba da predstavi sporazume koje su Beograd i Priština postigli u Briselu.

Opozicija je i ranije sprječavala održavanje sjednice jer se zalaže za povlačenje potpisa sa sporazuma o Zajednici srpskih opština i o demarkaciji granice sa Crnom Gorom.

Sjednica je, nešto prije podneva, nastavljena iako poslanici opozicije i dalje glasno zvižde u pištaljke.

Za vrijeme pauze predsjednik Skupštine Kosova Kadri Veselji izrazio je nadu da će, i pored opstrukcije rada koju sprovodi opozicija, kosovski parlament "malo po malo", ipak uspostaviti normalan rad.

Veselji je novinarima u parlamentu rekao da opozicija blokadu rada sprovodi zbog nekih "političkih ciljeva", ali da on svoj optimizam bazira na utisku da "nema agresivnih tenzija" između poslanika vlasti i opozicije.

Prije početka sjednice poslanici opozicionog Samoopredjeljenja i Alijanse za budućnost Kosova skinuli su pokrivač sa umjetničkih slika u holu Skupštine Kosova, na kojima se nalaze motivi iz albanske istorije, koji su bili pokriveni više od deset godina. U tome su učestvovali i lideri Alijanse Ramuš Haradinaj i Inicijative za Kosovo Fatmir Ljimaj.

Te slike su pokrivene prilikom rekonstrukcije kosovske skupštine na insistiranje srpskih poslanika i UNMIK-a.

Jahjaga oštro osudila incident

Predsjednica Kosova Atifete Jahjaga oštro je osudila današnje ponašanje opozicionih poslanika u parlamentu.

“Osuđujem neprihvatljivo ponašanje koje je dovelo do prekida sjednice Skupštine Kosova treću nedjelju za redom. To je ružno ponašanje opozicije i u suprotnosti sa demokratskom praksom i institucionalnim ponašanjem koje nastojimo da gradimo”, navodi se u izjavi Jahjage.

Ona je pozvala poslanike da se distanciraju od nasilja, da poštuju institucije koje su izgrađene uz mnogo muka i žrtvovanja, uključujući i njihovo lično žrtvovanje.

"Konceptualna i politička neslaganja treba da se rasprave snagom argumenata i parlamentarne kulture", kazala je.

Jahjaga je istakla da građani Kosova od svojih izabranih predstavnika u vlasti i opoziciji očekuju da unaprijede procese konsolidacije svoje zemlje, a ne da ih pretvore u posmatrače tenzija, kriza i stalnih blokada koje ometaju napredak Kosova i dobrobit njegovih građana.

Bonus video: