Vučić: Očekujem da Kvinta i EU ukažu Prištini na neprihvatljivost jednostranih poteza

Vučić je na sastanku u Beogradu sa ambasadorima zemalja Kvinte - SAD, Velike Britanije, Francuske, Italije i Njemačke - i šefom Delegacije Evropske unije upozorio na moguće posljedice "neodgovornog poteza" Prištine o povećanju taksi na 100 odsto na srpsku robu
68 pregleda 2 komentar(a)
Aleksandar Vučić, Foto: Betaphoto
Aleksandar Vučić, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 21.11.2018. 20:18h

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić večeras je izrazio očekivanje da će zemlje Kvinte i Evropska komisija ukazati Prištini na neprihvatljivost jednostranih poteza, kojim rizikuju eskalaciju sukoba i dovode u opasnost mir i stabilnost u regionu.

>> Osveta za Interpol? Kosovo uvelo carine od 100 odsto na proizvode iz Srbije i BiH

Vučić je na sastanku u Beogradu sa ambasadorima zemalja Kvinte - SAD, Velike Britanije, Francuske, Italije i Njemačke - i šefom Delegacije Evropske unije upozorio na moguće posljedice "neodgovornog poteza" Prištine o povećanju taksi na 100 odsto na srpsku robu.

Ambasadori su izrazili zabrinutost zbog moguće destabilizacije, kao i za budućnost dijaloga, apelujući na Vučića i Vladu Srbije da racionalno i mirno pristupe rješavanju najnovije krize, navodi se u saopštenju predsjedništva Srbije.

Vučić je rekao da Srbija nije prekršila nijedan sporazum ili dogovor, suprotno Prištini, koja nije ispunila ni odredbe Briselskog sporazuma.

Vučić je nakon sjednice Savjeta za nacionalnu bezbjednost izjavio da Srbija brine za mir i stabilnost regiona i da priprema raznovrsne mjere "kako bi obavijestili svijet" o mjerama Prištine i kako bi Srbi na Kosovu i Metohiji bili zaštićeni.

Povodom kršenja CEFTA sporazuma prištinskih vlasti, Vučić je izjavio da se u regionu "rane (među narodima) liječe pomirenjem", za ta je garant slobodan protok ljudi i roba, kao i da je zabrana trgovine bila neočekivana.

"Došli smo do informacije da je Priština pripremala ukidanje barijera, spremanje 'izlazne strategije' (nakon neuspjeha učlanjenja u Interpol), ali oni su uprkos takvih najava donijeli takvu odluku. To znači da na racionalne odluke i racionalno ponašanje Prištine ne možemo da računamo", kazao je Vučić.

Visoka predstavnica EU Ferderika Mogerini izjavila je večeras da vlada Kosova hitno mora da ukine odluke o taksi na robu iz Srbije i BiH.

Vlada Kosova usvojila je odluku o povećanju takse za uvoz robe iz Srbije sa 10 na 100 odsto. Zamenik premijera Kosova Enver Hodžaj je, najavljujući povećanje taksi, naveo da Priština mora braniti svoje vitalne interese, pošto Srbija "nastavlja svoju agresivnu kampanju na medjunarodnoj pozornici" i da podriva proces normalizacije.

Bonus video: