Dačić poručio Hrvatskoj: Ako želite sukobe, nema nikakvih problema

On je istakao da je očekivao da Hrvatska krene putem traženja rješenja nakon razgovora premijera Aleksandra Vučića i Zorana Milanovića, ali da nije bilo poboljšanja
27 komentar(a)
Ivica Dačić, Foto: Betaphoto
Ivica Dačić, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 23.09.2015. 07:49h

Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da Hrvatska protiv Srbije vodi trgovinski rat i ekonomsku agresiju, ocijenivši da je Srbija "napadnuta".

"Ako žele sukobe, nema nikakvih problema. Ako neko misli da Srbija neće da uvede mjere, neka se ne igra. Mi imamo spremne mjere, ali smo ih odložili", rekao je Dačić za TV Pink, istakavši da niko ne može da kaže Srbiji da nema pravo da se brani.

Dačić je dodao i da je Srbija suočena sa ultimatumom, navodeći da su mnoge zemlje "zbog ovoga ratovale u prošlosti", ali da Beograd ne želi bilo kakve sukobe.

On je istakao da je očekivao da Hrvatska krene putem traženja rješenja nakon razgovora premijera Aleksandra Vučića i Zorana Milanovića, ali da nije bilo poboljšanja.

Na pitanje da li bi se Srbija saglasila da primi nazad izbjeglice koje bi joj vratile evropske zemlje, ministar je rekao "apsolutno ne".

"Zašto bi mi bili žrtve apsolutne nesposobnosti Evropske unije", upitao je Dačić, koji je kazao da Evropa nema jedinstvenu politiku.

Kontramjere Srbije zbog hrvatske odluke da zatvori granične prelaze za teretni saobraćaj stupiće na snagu danas u ponoć, ako u međuvremenu ne bude postignut sporazum između dvije strane.

Milanović: Mjere protiv Hrvatske su mjere i protiv EU

Premijer Hrvatske Zoran Milanović izjavio je da je siguran da Srbija neće uvesti nikakve mjere protiv Hrvatske.

"Hrvatska je članica EU. Srbija ne može, čak i da hoće, da uvede nikakve mjere protiv Hrvatske jer bi to bilo protiv EU", izjavio je Milanović u utorak uveče u Zagrebu, prenijela je jutros Hrvatska televizija.

On je potvrdio da je razgovarao s premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem o izbjegličkoj krizi i dodao da je razgovor bio "intenzivan i sadržajan".

Po njegovim riječima, srpski premijer mu je rekao da izbjeglice po ulasku u Srbiju putuju po svojoj volji, bez kontrole.

Zbog toga mu je Milanović ponudio pomoć, odnosno 50-100 autobusa za preuzumanje i prevoz izbjeglica do granice Srbije i Mašđarske, kod Horgoša.

Izbjeglice i dalje iz Srbije ulaze u Hrvatsku na području Tovarnika i Iloka, odakle ih autobusi prevoze do privremenog kampa u Opatovcu, a zatim dalje do mađarske granice i dalje prema Austriji.

Hrvatski zvaničnici su tražili da Srbija, umjesto samo u Hrvatsku, izbjeglice usmjerava i prema Mađarskoj.

Po posljednjim podacima, u Hrvatsku je od prošle srijede ušlo 39.000 izbeglica, a izašlo oko 32.000.

Bonus video: