Žarkovo: Crvena Zvezda i Partizan izbačeni iz škole

Kako je za Mondo rekao otac dječaka koji pohađa drugi razred u ovoj školi, djeci je to pročitano na početku ove školske godine, pa su mnogi bili iznenađeni
125 pregleda 3 komentar(a)
Aleksandar Katai, Alen Stevanović, Foto: Partizan.rs
Aleksandar Katai, Alen Stevanović, Foto: Partizan.rs
Ažurirano: 17.09.2015. 10:55h

U Osnovnoj školi "Đorđe Krstić“ u beogradskom naselju Žarkovo roditeljima i đacima je preporučeno početkom školske godine da se ne nose odjvne predmete, kao ni đački pribor sa obilježjima dva najveća srpska kluba Partizana i Crvene Zvezde.

Ovo pravilo odavno važi u većini srednjih škola, a od skora je zbog porasta nasilja uvedeno i u pojedine osnovne škole. Jedna od njih je i škola "Đorđe Krstić.“

Kako je za Mondo rekao otac dječaka koji pohađa drugi razred u ovoj školi, djeci je to pročitano na početku ove školske godine, pa su mnogi bili iznenađeni.

"Učiteljica je to pročitala djeci na času, a poslije sam vidio i obavještenje na vratima škole. Bio sam prilično iznenađen, ali, pretpostavljam, da je zbog tih obilježja bilo problema i verovatno sukoba među đacima“, ističe ovaj roditelj za Mondo.

Školski pedagog Tatajana ilić Marković objasnila je u razgovoru za Mondo da je još u maju Tim za zaštitu učenika od nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja u saglasnosti sa pedagoško-psihiloškom službom donio odluku o preporuci nenošenja navijačkih dresova i uopšte bilo kog odjevnog predmeta, kao i đačkog pribora (svesaka, pernica) sa navijačkim obilježjima.

"Tu odluku je podržala odjeljenska zajednica, nastavničko vijeće, savjet roditelja i školski odbor, a potom je ta odluka preporučena i direktoru škole. Pošto je podržana od strane svih relevantnih činilaca, stupila je na snagu početkom ove školske godine", rekla je za MONDO Ilić Marković.

Objasnila je da razlog za ovakvu odluku leži u porastu nasilja u školi i oko škole i to baš zbog “Partizanovih i Zvezdinih navijača.”

“Prošle godine su trojica učenika zadobili teške tjelesne povrede. Dječak koji je bio četvrti razred je nosio trenerku sa grbom Partizana i zbog toga je pretučen ispred škole. Druga dvojica učenika su pretučeni kod obližnje pekare”, istakla je Ilić Marković za Mondo.

Ona navodi da su napadačima izrečene teške kazne, ali da je nakon toga moralo da se uradi nešto po pitanju preventive.

”Znate, ti sukobi su se često dešavali. Jednom dječaku koji navija za Zvezdu su isekli duks, drugom koji navija za Partizan su iscijepali svesku i pisali ružne poruke. Najgori su osmaci, urezuju grbove, simbole klubova u klupe, lupaju po klupama na času. Teško ih je obuzdati”, kaže Ilić Marković.

Prema njenim riječima većina roditelja, a i učenika su oduševljeno prihvatili ovu odluku (o zabrani nošenja navijačkih obilježja), ali ima i onih koji su se bunili.

”Negodovali su baš oni čija su deca najproblematičnija. Niko se nije požalio nadležnima u školi, ali su nam roditelji prenijeli da su čuli pritužbe i negativne reakcije", kažu u školi za Mondo.

Kako su Mondu objasnili u školi , ali i u Ministarstvu prosvjete pravila ponašanja u svakoj školi donosi Školski odbor.

”Pravila ponašanja škola prilagođava sredini u kojoj se nalazi, uvažavajući ličnost djece, učenika, zaposlenih i roditelja. Učenici, njihovi roditelji i zaposleni dužni su da se pridržavaju pravila ponašanja koje je donijela škola”, rekli su za Mondo u resornom ministarstvu.

Bonus video: