POSTUPAK PROTIV BIVŠEG PREMIJERA HRVATSKE

Počelo ponovljeno suđenje Sanaderu

U objedinjenom postupku, osuđen je i za primanje deset miliona evra mita od predsednika uprave MOL-a Žolta Hernadija da bi omogućio toj mađarskoj naftnoj kompaniji da stekne upravljačka prava u Ini
0 komentar(a)
Ivo Sanader, Foto: Beta/AP
Ivo Sanader, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 13.02.2019. 21:29h

Bivši premijer Hrvatske Ivo Sanader stigao je danas poslije 9.30 na zagrebački Županijski sud iz zatvora u Remetincu na pripremno ročište za ponovljeno suđenje u slučajevima Hipo i INA-MOL.

Suđenje se ponavlja pred sudskim vijećem koje vodi Ivan Turudić pošto je Ustavni sud krajem jula, po ustavnoj tužbi Sanaderove odbrane, poništio pravosnažnu presudu od osam i po godina zatvora bivšem premijeru i vratio cio slučaj na novo suđenje zagrebačkom Županijskom sudu.

Ustavni sud je u obrazloženju odluke naveo da nije ispitivao je li Sanader kriv, jer Ustavni sud za to nije nadležan, već da li je u njegovom slučaju poštovan zakonodavni okvir države.

Iako je Ustavni sud preporučio da ponovljeni postupak vodi novo sudsko veće, sudija Turudić je u medijskim nastupima rekao da "nema razloga da ponovo ne sudi Sanaderu".

Prilikom ulaska u zgradu, Sanaderovi advokati nisu željeli da odgovore na pitanje da li tražiti Turudićevo izuzeće ili izuzeće cijelog sudskog vijeća, kao što su najavljivali.

Bivši premijer je prvostepeno bio osuđen na deset godina zatvora za ratno profiterstvo u slučaju "Hipo banke", odnosno za uzimanje oko 480.000 evra provizije za kredit koji je Hrvatska dobila od Hipo banke dok je bio zamjenik ministra spoljnih poslova sredinom 90-ih.

U objedinjenom postupku, osuđen je i za primanje deset miliona evra mita od predsednika uprave MOL-a Žolta Hernadija da bi omogućio toj mađarskoj naftnoj kompaniji da stekne upravljačka prava u Ini.

Vrhovni sud je potvrdio presudu, ali je zatvorsku kaznu smanjio na osam i po godina zatvora.

U međuvremenu je Hrvatska podigla optužnicu i protiv Hernadija zbog davanja mita Sanaderu, ali je on nedostupan hrvatskom pravosuđu, pa je određeno suđenje u odsutnosti. U septembru bi trebalo da bude poznato hoće li se Sanaderu suditi zajedno s direktorom MOL-a.

Bivši hrvatski premijer je prvostepeno osuđen na zatvorsku kaznu od devet godina i u slučaju "Fimi-medija", zajedno sa Hrvatskom demokratskom zajednicom na čijem je čelu bio i još devet optuženih.

 Svi su osuđeni za izvlačenje milionskih iznosa iz državnih preduzeća i ministarstava preko privatne marketinške agencije "Fimi-medija". Vrhovni sud će o žalbama na tu presudu odlučivati tokom ovog mjeseca.

Bez obzira na ukidanje presude u slučaju „Ina-MOL“ i „Hypo banka“ , bivši premijer je i dalje u pritvoru budući da mu je i dalje na snazi istražni zatvor u slučaju "Fimi-medija".

Sud je 26. avgusta odbio zahtev Sanaderove odbrane da ga puste da se brani sa slobode, navodeći da se istražni zatvor u različitim predmetima ne može zbrajati. Advokati su najavili ustavnu tužbu, jer smatraju da je istekao zakonski rok od tri i po godine koliko najduže može trajati istražni zatvor.

U još nekoliko slučaja Sanader se tereti za korupciju.