Pusić zvanično kandidat za generalnog sekretara UN

"Grabar Kitarović mi je u dva navrata rekla da smatra da bi bilo vrlo dobro za Hrvatsku da ima kandidata, da je to za državu svakako plus. Ja se nadam da će me predsjednica podržati", rekla je Pusić novinarima
0 komentar(a)
Vesna Pusić, Zoran Milanović, Foto: Beta/Hina
Vesna Pusić, Zoran Milanović, Foto: Beta/Hina
Ažurirano: 03.09.2015. 16:12h

Vlada Hrvatske odlučila je da ministarku spoljnih i evropskih poslova te države, Vesnu Pusić kandiduje za generalnog sekretara Ujedinjenih nacija (UN).

Ona je, kako prenose agencije, kazala da se nada da će u tome dobiti podršku predsjednice Hrvatske, Kolinde Grabar Kitarović.

Pusić je objasnila da je donošenje odluke o kandidaturi u nadležnosti Vlade i da predsjednica u tome formalno ne učestvuje, ali da je važno i korisno imati njenu podršku.

"Grabar Kitarović mi je u dva navrata rekla da smatra da bi bilo vrlo dobro za Hrvatsku da ima kandidata, da je to za državu svakako plus. Ja se nadam da će me predsjednica podržati", rekla je Pusić novinarima nakon sjednice Vlade.

Ona je navela da je u okviru UN postignut konsenzus da se 11. septembra donese rezolucija kojom će se definisati postupak izbora narednog generalnog sekretara te organizacije i koji će biti donekle različit od dosadašnjih izbora.

Na osnovu te rezolucije predsjedavajući Savjeta bezbjednosti i predsjednik Generalne skupštine UN-a će, poslati zajedničko pismo kojim će pozvati države članice da istaknu svoje kandidate.

Kako se dodaje, predlaže se i da se do novembra napravi spisak kandidata na osnovu ne samo kandidatura, nego i razgovora s kandidatima, što znači da bi do decembra trebalo odrediti kandidate i s njima obaviti razgovore.

Konačna odluka će se donijeti na osnovu užeg spiska kandidata, definisanog do decembra, a predlog je da to bude otprilike u ovo doba naredne godine.

Prema riječima Pusić, procedura odabira generalnog sekretara vrlo je komplikovana i činjenica da je neko kandidat ne znači da će biti i izabran, ali daje priliku državama iz kojih kandidati dolaze da dobiju "bolju vidljivost".

"Bez obzira na sve formalne i neformalne kriterijume i preferencije koji se spominju, potpuno je jasno da je svaki kandidat, pa tako vidim i svoju kandidaturu, na vrlo dugačkom štapu`", smatra Pusić i dodaje da je veća vjerovatnoća da neće, nego da će biti izabrana, ali da će u samoj proceduri Hrvatska imati priliku da se predstavi.

Mandat aktuelnom generalnom sekretaru UN-a, Ban Ki Munu ističe u decembru 2016. godine.

Bonus video: