Srpski u Slovačkoj zvanični manjinski jezik

Slovačka je uzela u obzir da su se Srbi u nekoliko talasa tokom istorije doseljavali još u srednjem vijeku na slovačko tlo i da je riječ o autentičnoj istorijskoj manjini u Slovačkoj
2 komentar(a)
Bratislava, Foto: Shutterstock
Bratislava, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 02.09.2015. 14:08h

Srpski jezik biće u Slovačkoj priznat zvanično kao manjinski jezik rame uz rame s češkim, poljskim, romskim, njemačkim, bugarskim i hrvatskim jezikom, pošto je taj predlog danas usvojio Savjet za ljudska prava, nacionalne manjine i rodnu ravnopravnost pri slovačkoj vladi.

Predstavnici srpske dijaspore tražili su 2012. godine, da i srpski postane zvanični manjinski jezik pošto Srbi imaju status manjine od 2010. godine.

Preporuku da vlada preispita da li bi mogla srpski i ruski jezik da uvrsti u manjinske ili regionalne jezika izdao je i Komitet eksperata Evropske povelje manjinskih i regionalnih jezika.

Srbi su u Slovačkoj malobrojni i prema popisu stanovništva iz 2011. godine svega 698 građana Slovačke izjasnilo se kao pripadnik srpske manjine, ali su zvanični status manjine Srbi dobili bez problema, kao takozvana istorijska manjina jer su vjekovima bili prisutni na današnjoj teritoriji Slovačke.

Slovačka je uzela u obzir da su se Srbi u nekoliko talasa tokom istorije doseljavali još u srednjem vijeku na slovačko tlo i da je riječ o autentičnoj istorijskoj manjini u Slovačkoj.

Ni Rusi ni Srbi ne žive u Slovačkoj na nekom području tako koncentrisani da dostignu 15 odsto žitelja neke opštine.

Bonus video: