Slovenija planira bezbjednosne provjere za izbjeglice

Plan predviđa da bi se izbjeglice koji zatraže azil tretirale u skladu sa zakonom o međunarodnoj zaštiti, dok bi ostali ušli u postupak vraćanja u matične države, pri čemu bi najprije bili vraćeni u državu iz koje su ušli u Sloveniju
67 pregleda 1 komentar(a)
Migranti, Foto: Reuters
Migranti, Foto: Reuters
Ažurirano: 02.09.2015. 11:24h

U slučaju da izbjeglice stignu do njenih granica, Slovenija će ih bezbjednosno provjeravati, ali mediji izražavaju sumnju da je država spremna ako bi je zahvatio veći migrantski talas, poput onog sa kojim se suočavaju Srbija i Mađarska.

Ministarka unutrašnjih poslova Vesna Gjerkeš Žnidar navela je u parlamentu da je u kontaktu s kolegama u regionu i da se posebno prate bezbjednosni rizici.

Slovenačka vlada prihvatila je tzv. "kontingenski plan" o prihvatu izbjeglica, ali opozicija tvrdi da on nije realan jer predviđa dolazak samo nekoliko stotina izbjeglica i zbrinjavanje u prihvatnim centrima, ali ne i dolazak većeg broja i način kako bi se s njima postupalo.

Plan predviđa da bi se izbjeglice koji zatraže azil tretirale u skladu sa zakonom o međunarodnoj zaštiti, dok bi ostali ušli u postupak vraćanja u matične države, pri čemu bi najprije bili vraćeni u državu iz koje su ušli u Sloveniju.

Status azilanta ne bi mogli da traže oni kod kojih je provjerom utvrđeno da su počinioci težih krivičnih djela.

Komesar za ljudska prava Saveta Evrope Nils Muižnjeks je u razgovoru za ljubljansko "Delo" kritikovao Evropsku uniju i njenu imigracionu i azilantsku politiku, založivši se za donošenje strateških planova na tom području i veće rasterećenje država koje su u Evropi primile najveći broj izbjeglica iz sadašnjeg talasa, posebno Njemačke i Mađarske.

Što se tiče država na području Zapadnog Balkana, u kojima je sad veliki dio izbjeglica, on je ocijenio da pomoć Unije do sada nije bila adekvatna u finansijskom pogledu, kao i da bi EU morala da pomogne da razviju regulativu koja se odnosi na azil, te da prihvate i smjeste izbjeglice "u skladu s evropskim standardima".

"Zaštita izbjeglica je zakonska i moralna obaveza. To nije lak, ali nije ni nemoguć zadatak. Moramo napraviti više za one koji bježe pred konfliktima i progonima. Bude li dovoljno političke volje, EU može da ostane vjerna vrijednostima", smatra Muižnjeks.

Bonus video: