Sanader ostaje u zatvoru

Na odluku vanraspravnog vijeća Sanader može da se žali Vrhovnom sudu, ali će odluku morati da sačeka u zatvoru u Remetincu u kojem boravi od 18. jula 2011. godine
91 pregleda 0 komentar(a)
Ivo Sanader, Foto: Beta/AP
Ivo Sanader, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 26.08.2015. 13:54h

Bivši premijer Hrvatske Ivo Sanader ostaje u istražnom zatvoru, po današnjoj odluci vanraspravnog vijeća zagrebačkog Županijskog suda koje mu nije odobrilo zahtjev da se brani sa slobode, javlja hrvatska agencija Hina.

Vijeće nije prihvatilo tvrdnje Sanaderovih advokata da su protekle tri i po godine koliko osumnjičeni, po hrvatskim propisima, može najviše da provede u istražnom zatvoru.

Odbrana tvrdi da je, računajući vrijeme provedeno u pritvoru u Austriji, Sanader više od tri godine i devet mjeseci iza rešetaka.

Na odluku vanraspravnog vijeća Sanader može da se žali Vrhovnom sudu, ali će odluku morati da sačeka u zatvoru u Remetincu u kojem boravi od 18. jula 2011. godine.

Sanader je bio pravosnažno osuđen na osam i po godina zatvora u slučajevima Hypo i INA/MOL, ali je Ustavni sud krajem jula ove godine ukinuo tu presudu i postupak vratio na početak.

Pripremno ročište za ponovljeno suđenje zakazano je za početak septembra.

U slučaju Fimi media, bivši premijer i bivši predsjednik Hrvatske demokratske zajednice prvostepeno je osuđen na devet godina zatvora, a o žalbama na tu presudu Vrhovni sud bi trebalo da raspravlja krajem septembra.

Sanaderu se uz to sudi i u slučaju Planinska, ali je nastavak postupka odgođen je do sredine jeseni zbog pogoršanja njegovog zdravstvenog stanja.

Bonus video: