Novosti: Sarajevo sprema spisak nepoželjnih državljana Srbije

Na "crnoj listi" su, prema pisanju dnevnika, političari, ministri, poslovni ljudi, književnici...
91 pregleda 16 komentar(a)
Aleksandar Vulin, Foto: Beta-AP
Aleksandar Vulin, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 09.11.2018. 09:16h

Zvanično Sarajevo navodno sprema spisak nepoželjnih državljana Srbije kojima će biti zabranjen ulazak u Bosnu i Hercegovinu, pišu Novosti. Na ovoj listi bi, kako navode, mogli da se nađu poslovni ljudi, istoričari, književnici, novinari, ali i političari.

"Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić priprema zvaničnu listu nepoželjnih osoba iz Srbije kojima će biti zabranjen ulaz u BiH", pišu Novosti.

Kako navodi srpski list, na spisku bi, između ostalih, mogli da se nađu srpski ministar odbrane Aleksandar Vulin, lider radikala Vojislav Šešelj, glavni urednik TV "Hepi" Milomir Marić i predsjednik pokreta "Zavetnici" Stefan Stamenkovski.

Novosti podsjećaju da je Mektić nedavno potvrdio da "postoji registar osoba koje su protjerane ili im je, na određeni period, zabranjen ulazak u BiH, i da je u njemu oko 2.000 ljudi", ali da je odbio da to nazove "crnom listom", jer "BiH nije SAD da pravi crne liste".

"Novosti" navode i da je Mektić navodno "blizak predstavnicima američke administracije u ambasadi SAD u Sarajevu", a bio je dovođen i "u vezu sa aferom prisluškivanja predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, preko veza sa njim, i srpskog šefa države Aleksandra Vučića".

Iz crnogorske Vlade je prošle sedmice saopšteno da, osim pojedinaca iz kriminalnog miljea, ne postoji zvaničan spisak nepoželjnih osoba, nakon što je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kazao da je četvorici srpskih intelektualaca, među kojima je akademik Matija Bećković, zabranjen ulazak u Crnu Goru.

Bonus video: