Bugarska oklopna vozila na granici s Makedonijom

Ukupno 25 vojnika u nekoliko oklopnih vozila upućeno je na bugarsko - makedonske granične prelaze, ali se njihov broj može povećati ako bude bilo potrebno, dodao je on
126 pregleda 1 komentar(a)
Bugarska žandarmerija, Foto: Wikipedia
Bugarska žandarmerija, Foto: Wikipedia
Ažurirano: 25.08.2015. 10:19h

Bugarska je poslala oklopna vozila na četiri granična prelaza s Makedonijom kako bi pomogla pograničnoj policiji u slučaju priliva izbjeglica, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

"Želimo da preventivno pojačamo čuvanje granice koju obezbjeđuje pogranična policija", izjavio je zvaničnik bugarskog ministarstva Nikolaj Karajvanov.

Ukupno 25 vojnika u nekoliko oklopnih vozila upućeno je na bugarsko - makedonske granične prelaze, ali se njihov broj može povećati ako bude bilo potrebno, dodao je on.

Bugarska je za sada bila pošteđena talasa migranata koji iz Grčke prelaze u Makedoniju.

"Verujemo da je rizik od takvog priliva relativno mali jer Bugarska poštuje proceduru registrovanja (izbeglica)", što nije slučaj u Grčkoj, Makedoniji i Srbiji, izjavila je bugarska ministarka unutrašnjih poslova Rumjana Bačvarova za televiziju Nova.

Bugarska je od početka godine primila 15.000 ilegalnih migranata, uključujući i Sirijce koji su u zemlju stigli preko Turske.

Migranti u Bugarskoj borave u izbegličkim kampovima nekoliko meseci pre nego što dobiju status izbeglice koji im omogućava, u najboljem slučaju, da putuju u zemlje Evropske unije.

"Bugarska dobro čuva svoje granice", dok migranti lakše dolaze do grčkih ostrva na putu ka zapadnoj Evropi preko Makedonije i Srbije, izjavio je šef bugarske diplomatije Danijel Mitov.

Bugarska je na granici s Turskom postavila ogradu dugu 30 kilometara koju namerava da produži kako bi sprečila ilegalni ulazak u zemlju.

Bonus video: