Fajman će ohrabriti Balkan na dalje sprovođenje reformi

Fajman je istakao da su zemlje Zapadnog Balkana već sada preduzele značajne napore, ali da još uvek postoje dalje reforme, prije svega u oblasti vladavine prava i borbe protiv korupcije koje treba sprovesti.
0 komentar(a)
Verner Fajman, Foto: Reuters
Verner Fajman, Foto: Reuters
Ažurirano: 24.08.2015. 07:29h

Austrijski kancelar Verner Fajman namjerava da, kao domaćin Samita o Zapadnom Balkanu, zemlje regiona ohrabri za dalje sprovođenje reformi odajući, kako je danas saopšteno, priznanje njihovim dosadašnjim naporima.

On je, povodom skupa koji se održava 27.avgusta u Beču, kao nastavak Berlinskog procesa, koji je prošle godine inicirala njemačka kancelarka Angela Merkel, najavio da će se na konferenciji založiti za borbu protiv nezaposlenosti mladih.

"Evropska perspektiva za Zapadni Balkan je od velikog značaja", podvukao je Fajman.

On je istakao da su zemlje Zapadnog Balkana već sada preduzele značajne napore, ali da još uvek postoje dalje reforme, prije svega u oblasti vladavine prava i borbe protiv korupcije koje treba sprovesti.

Na skup u Beč, kako je najavljeno, doputovaće premijer Srbije Aleksandar Vučić, Albanije Edi Rama, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, premijer Crne Gore Milo Đukanović, Makedonije Nikola Gruevski, Kosova Isa Mustafa, kao i premijeri Slovenije i Hrvatske Miro Cerar i Zoran Milanović.

U Beč će doputovati i njemačka kancelarka Angela Merkel, a od strane EU biće prisutni visoka predstavnica za spoljnu politiku Federika Mogerini, evropski komesar Johanes Han.

Na Samitu će učestvovati i predsjedncii EBRD i EIB, Suma Čakrabarti i Verner Hojer.

Očekuje se da, usljed aktuelne situacije, jedna od tema koja će dominirati skupom bude problem azilanata.

Još prije par nedjelja u središtu pažnje priprema Samita bile su sasvim druge teme kao što su prekogranični infrastrukturni projekti, koji će se naći na dnevnom radu, ali će, kako se očekuje u Beču, biti zasenjeni problemom azilanata.

Bonus video: