Makedonska policija pustila stotine izbjeglica u zemlju

"Ukoliko su izvještaji o batinanju i korišćenju vatrenog oružja od bezbjednosnih snaga tačni, to predstavlja veoma opasnu eskalaciju već i tako napete situacije. Sve zemlje su dužne da zaštite one koji bježe od konflikata i progona i Makedonija nije izuzetak", stoji u saopštenju Amnestija
129 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 21.08.2015. 18:14h

Stotine izbjeglica i migranata pušteno je danas da uđe u Makedoniju iz Grčke, javlja izvještač Rojtersa sa lica mjesta, samo nekoliko sati nakon što je policija pokušala da im spriječi prolazak koristeći suzavac i šok bombe, kada je nekoliko izbjeglica povređeno.

"Policija se razmakla i mi smo ušli, niko nas nije zaustavljao", rekao je jedan muškarac, ne navodeći svoje ime.

Makedonski MUP je nešto ranije saopštio da će dopustiti ulazak ograničenom broju "ugroženih" migranata.

"Ograničenom broju ilegalnih migranata koji spadaju u ugrožene kategorije je dopušten ulazak u Makedoniju i njima će biti obezbijeđena pomoć u skladu sa mogućnostima države", stoji u saopštenju makedonskog MUP-a, koji nije precizirao koje kategorije smatraju ugroženima.

Za razliku od prethodnih dana kada su izdavane potvrde za preko 1.300 stranih državljana na dnevnom nivou, u posljednja 24 časa taj broj je višestruko manji, objavio je makedonski portal Plusinfo.

U periodu od 24 sata izdata je ukupno 181 potvrda stranim državljanima od kojih su njih 148 Sirijci.

Juče su mobilne ekipe Crvenog krsta ukazale prvu pomoć za oko 125 lica među kojima je bilo i 16 trudnica.

Intervenisano je samo u Tabanovcu, a od 17 časova distribuirano je 120 flaša vode, 17 paketa hrane, 15 higijenskih paketa za žene, 15 higijenskih paketa za muškarce, 80 pelena, osam ćebadi i 15 paketa za bebe.

Makedonska vlada proglasila je juče vanrednu situaciju na južnom i sjevernom graničnom pojasu, kako bi zaustavila ogroman talas migranata, a tim povodom danas se oglasila Evropska komisija istakavši da zvanično Skoplje ima pravo da se štiti od ilegalne migracije.

"Makedonija ima pravo da u skladu sa međunarodnim zakonima kontroliše lica koja žele da uđu na njenu teritoriju i da zabrani ulaz onima koji ne ispunjavaju kriterijume", saopštila je pres služba evropskog komesara za proširenje Johanesa Hana.

Makedonski državni vrh danas se nije oglasio. Premijer Nikola Gruevski je juče, nakon odluke o uvođenju vanredne situacije, rekao da pitanjem migranata treba da se bavi EU, a zvaničnik MUP-a Ivo Kotevski je optužio Grčku, koja je članica EU, da ne kotnroliše granicu prema Makedoniji, već da naprotiv samo organizovano prebacuje migrante.

Grčka granična policija, tvrde mediji, i danas samo posmatra situaciju i ništa ne preduzima.

Na makedonsko-grčkoj granici od juče vlada haos sa migrantima, vojska je pritekla u pomoć policiji koji se od priliva migranta brane suzavcem i šok bombama. Granica je blokirana za migrante, što je kod njih podiglo tenzije pa su učestali i incidenti. Među mingrantima ima i povrijeđenih, javili su domaći i inostrani mediji.

Policija je prvo planirala da vrati migranre koji su još prije dva dana, prije proglašenja krize, ušli na teritoriju Makedonije, ali je poslije konsultaacija sa UNHCR-om odlučeno da oni budu prebačeni u Tabanovce, na granici ka Srbiji, objavio je portal makedonskog Telegrafa.

Oni će, kako su javili izvještaci sa lica mjesta, do Tabanovaca biti prebačeni vozovima.

U redovima po jedan, oni prvo vade potvrde za privremeni boravak, pa zatim uzimaju kartu koja koja ih košta oko 600 denara (oko 3 eura). Dio njih nastavlja autobusima do Skoplja, a neki taksijem idu direktno za Tabanovce što ih košta između 100 do 200 eura za četvoro.

Specijalne policijske snage su se rano jutros rasporedile duž same granične linije i postaville bodljikavu žicu sa obje strane pruge kojom nadolaze velike grupe migranata.

Sve to je podiglo tenzije među migrantima koji sjedeći ili ležeći blokiraju međunarodnu željezničku prugu, pa je željeznički saobraćaj između Makedonije i Grčke od juče u prekidu.

Mediji javljaju da je tokom prije podneva u više navrata došlo do sukoba migranata sa policijom, koja ih razbija suzavcem i šok bombama. Među migrantima ima, kako se navodi, povrijeđenih. Migranti tvrde da policija primjenjuje silu, te da je među pretučenima i jedna 13-godišnja djevojčica. S druge strane nervozni migranti gađali su policiju kamenjem i drugim predmetima.

Na ničijoj zemlji se od juče nalazi hiljade izbjeglica. Komesarijat za izbjeglice je tražio od makedonske vlade da migrantima obezbijedi smještaj, a jedino utočište je u Đevđeliji koje je može da primi svega 200 njih.

Migrant nožem ubo policajca

Jedan migrant je nožem ubo policajca.

Svjedoci kažu da je policajac ranjen kada je tim makedonske specijalne policije prišao da migrantima kontroliše dokumenta. Jedan migrant je naglo potegao nož i ubo policajca u stomak, javlja makedonski portal Fokus.

Policajac je, kažu svjedoci, pao i trzao se na asfaltu u grčevima, dok nisu stigla ambulantna kola. Ne zna se da li je policajac preživio, a o ovom događaju se očekuje saopštenje makedonskog MUP-a.

Kotevski:Sa makedonske strane nema povrijeđenih migranata

Portparol makedonskog MUP-a Ivo Kotevski odbacio je danas kao netačne navode pojedinih medija da su pripadnici snaga bezbjednosti na granici sa grčkom brutalni, te da na makedonskoj strani ima povrijeđenih migranata.

"Nisu brutalni, naprotiv oni postupaju u skladu sa ovlašćenjima. Imaju obavezu da štite granicu i sebe, te da ne nastupaju ofanzivno", rekao je Kotevski u izjavi za Tanjug.

On je, doduše, rekao da je činjenica da ima pokušaja migranata da probiju kordon makedonskh snaga, što predstavlja opasnost po njihovu bezbjednost.

"Namamo informacije o povrijeđenim migrantima sa naše strane. Ne znam da li je grčka policija intervenisala i da li ima povrijeđenih sa te strane", kazao je Kotevski.

Poposki obećao da granica neće biti zatvorena

Visoki komesar za izbjeglice UN Antonio Gutereš razgovarao je danas sa makedonskim ministrom spoljnih poslova Nikolom Poposkim, primivši od njega "uvjeravanja da granica ubuduće neće biti zatvorena", stoji u današnjem saopštenju UNHCR-a.

UNHCR je takođe pozvao grčke vlasti da obezbijede hitnu pomoć sa svoje strane granice i da im pomognu da stignu do objekata za prijem izbjeglica dalje od granice sa Makedonijom, prenosi Rojters.

U međuvremenu je ministarstvo odbrane Bugarske saopštilo kako je spremno da angažuje svoje trupe na zaštiti granica prema Grčkoj i Makedonija, kako bi bio spriječen priliv izbjeglica iz tih pravaca, prenosi AFP.

"U vezi sa komplikovanom situacijom u susjednim zemljama i talasom izbjeglica, ministarstvo odbrane će predložiti konkretne mjere da bi obezbijedilo državne granice zajedno sa ministarstvom unutrašnjih poslova", stoji u saopštenju pomenutog ministarstva.

Bugarska ministarka unutrašnjih poslova Rumjana Bačvarova je za novinare izjavila kako Bugarska zasad nije uočila bilo kakav "ozbiljniji rast" broja migranata, ali su se ona i drugi zvaničnici u petak sastali sa premijerom Bojkom Borisovim kako bi razgovarali o "dopunskim mjerama".

Amnesti: Vlasti da poštuju međunarodno pravo

Hiljade uglavnom sirijskih, avganistanskih i iračkih izbjeglica i tražilaca azila su zaustavljeni i izloženi ozbiljnom riziku od nasilja na granici Grčke i Makedonije stvarajući novu kriznu zonu u globalnoj izbjegličkoj krizi, saopštila je danas organizacija Amnesti internešenel.

"Svaka zemlja može da organizuje patrole na svojoj granici, ali ova vrsta paramilitarnog odgovora predstavlja neprihvatljivo kršenje međunarodnog prava. Odgovor makedonskih vlasti je kao da imaju posla sa pobunjenicima, a ne sa izbjeglicama koje bježe od sukoba i progona", izjavila je Gauri van Gulik, zamjenica direktora za Evropu Amnesti internešenela.

"Ukoliko su izvještaji o batinanju i korišćenju vatrenog oružja od bezbjednosnih snaga tačni, to predstavlja veoma opasnu eskalaciju već i tako napete situacije. Sve zemlje su dužne da zaštite one koji bježe od konflikata i progona i Makedonija nije izuzetak. Ukoliko sistem ne može sa time da izađe na kraj, onda se ispravlja sistem, a ne sprečava se dolazak ljudi", stoji u saopštenju Amnestija.

Makedonske vlasti moraju da obezbijede da sve policijske i vojne snage, raspoređene duž granice, poštuju međunarodno pravo i standarde u pogledu korišćenja sile i vatrenog oružja, stoji u saopštenju Amnesti internešenela.

"Umjesto što zatvaraju granicu, makednoske i grčke vlasti bi morale da se usredsrede na obezbjeđivanje skloništa, hrane, odjeće i medicinske njege, ako je potrebno i uz pomoć međunarodne zajednice", ističe se u pomenutom saopštenju.

Galerija

Bonus video: