Grabar Kitarović: Dok postoji tračak nade tražićemo Salopeka

"O detaljima ne mogu i nikada i neću govoriti, međutim, vjerujte mi, radimo sve što možemo" dodala je Grabar Kitarović
55 pregleda 0 komentar(a)
Tomislav Salopek, Foto: Beta/AP
Tomislav Salopek, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 12.08.2015. 18:21h

Sve dok postoji tračak nade da je Tomislav živ, mi nastavljamo raditi, nastavljamo potragu za njim, nastavljamo sa spašavanjem njegovog života. I u tom smislu molimo sve da se u javnim istupima ponašaju odgovorno – rekla je danas predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović obraćajući se javnosti u Splitu, prenosi Večernji.

Teroristička grupa Islamske države poluostrva Sinaj danas je objavila fotografiju za koju tvrde da prikazuje pogubljenog Tomislava Salopeka, Hrvata otetog u Egiptu 22. jula. Premijer Zoran Milanović danas je na vanrednoj konferenciji za medije rekao kako ne može sa stopostotnom sigurnošću potvrditi da je Salopek pogubljen.

"Saosjećam se sa Salopekovom porodicom, njegovom suprugom Natašom, s njegovo dvoje djece, roditeljima i prijateljima zbog ove teške situacije, zbog te duboke neizvjesnosti u kojoj se nalaze, i oni i svi mi" rekla je Kolinda Grabar-Kitarović na početku obraćanja.

"O detaljima ne mogu i nikada i neću govoriti, međutim, vjerujte mi, radimo sve što možemo" dodala je.

Predsjednica Hrvtaske Grabar-Kitarović posebno se zahvalila Islamskoj zajednici u Hrvatskoj, predsjedniku Mešihata Azizu Hasanoviću i njegovom prethodniku Ševku Omerbašiću na javnom apelu za spašavanje Salopekovog života i isticanju da ovi događaji nisu u duhu islamskih vrijednosti.

"Ovakva nedjela nemaju nikakve veze s tolerantnim i plemenitim učenjem islama. Hrvatska je uvijek bila i bit će primjer suživota i tolerancije među vjerskim zajednicama, pa tako i s islamskom zajednicom" rekla je Kolinda Grabar-Kitarović.

Ona se zahvalila novinarima na odgovornom izvještavanju, a pozvala je medije da se suzdržavaju od objavljivanja fotografija i videozapisa Tomislava Salopeka, te pozvala građane da ih ne dijele i ne gledaju.

Milanović: Grozno je ono što vidimo, ne možemo potvrditi još ništa

Premijer Hrvatske Zoran Milanović održao je vanrednu konferenciju za javnost povodom navodnog pogubljenja Tomislava Salopeka. Teroristička grupa Islamske države poluostrva Sinaj danas je objavila fotografiju za koju tvrde da prikazuje pogubljenog Salopeka, prenosi Večernji.

Iako je rekao da ne može sa stopostotnom sigurnošću potvrditi da je Salopek pogubljen, Milanović je rekao da se boji da se po prvi put hrvatskom državljaninu dogodilo ono što se već događalo državljanima drugih zemalja.

"Nažalost, moramo prekinuti tišinu, neko to mora napraviti. U ovom trenutku ne možemo sa 100-postotnom sigurnošću potvrditi da je to istina, ne znam hoćemo li i moći sljedećih dana, ali ono što vidimo ne izgleda dobro, ne izgleda lijepo - izgleda grozno" nastavio je Milanović.

"Pozivam ljude da tim prizorima ne izlažu djecu, da to ne dijele - rekao je Milanović, dodajući da porodici Salopek stoje u potpunosti na raspolaganju.

"Nećemo prestati tražiti, kopati, do zadnjeg trenutka, dok god postoji nada ", poručio je hrvatski premijer.

Milanović je rekao da je cijelo vrijeme u kontaktu s puno institucija i državnicima u potrazi za nekakvim savjetom.

"I njima se to događa puno više nego nama", rekao je Milanović.

Na pitanje hoće li se Hrvatska sada snažnije uključiti u borbu protiv Islamske države, rekao je da Hrvatska neće učestvovati u borbenim akcijama protiv njih.

Informaciju o smrti prvi je objavio AFP, a Ministarstvo vanjskih poslova Hrvatske zasad nije potvrdilo informaciju.

Teroristi tvrde da su pogubili otetog Salopeka

Islamska država saopštila je danas da je pogubila Tomislava Salopeka, hrvatskog državljanina koji je otet 22. julau Kairu, javlja AFP.

Na džihadističkih forumima navodno se pojavila i fotografija obezglavljenog Tomislava Salopeka.

Rojters nije mogao da potvrdi autentičnost fotografije, uz koju piše da je “ubijen hrvatski taoc zbog učešća njegove zemlje u ratu protiv Islamske države, nakon što je rok istekao...”

Vodeći hrvatski mediji odlučili su da ne objavljuju fotografiju smaknuća koju su objavili teroristi i uputili apel čitaocima da učine isto. Njihovom apelu pridružuje se i portal Vijesti.

Iz Ministarstva vanjskih i evropskih poslova portalu Index.hr su rekli kako trenutno "ne mogu ništa potvrditi" te tvrdnje.

Agencija Hina je javila da će premijer Zoran Milanović popodne održati vanrednu konferenciju za novinare.

Bude li se potvrdila vijest, biće to njihovo deveto ubistvo nekog zapadnog državljanina odsjecanjem glave.

Salopek je otet dok je službenim automobilom putovao na posao.

Radio je za francusku grupu Compagnie Generale de Geophysique (CGG).

Islamistički militanti objavili su 5. avgusta snimak na kome Salopek kleči u pustinji uz maskiranog muškarca s nožem u ruci i čita s lista papira da će ga otmičari smaknuti u roku od 48 sati ako egipatska vlada ne oslobodi uhapšene muslimanke.

Bonus video: