Kosovo glasalo za osnivanje suda za ratne zločine

Do glasanja je došlo svega mjesec dana nakon što je parlament odbio stvaranje suda, na koji mnogi kosovski Albanci gledaju kao na pokušaj da se ukalja njihov gerilski rat protiv srpske vladavine
2 komentar(a)
Parlament Kosova, Foto: Beta/AP
Parlament Kosova, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 03.08.2015. 19:01h

Parlament Kosova danas je glasao za izmjenu ustava kojom se omogućava osnivanje suda za ratne zločine, na čemu je insistirao zapad kako bi se sudilo bivšim gerilcima za navodne ratne zločine uključujući i prodaju organa.

Do glasanja je došlo svega mjesec dana nakon što je parlament odbio stvaranje suda, na koji mnogi kosovski Albanci gledaju kao na pokušaj da se ukalja njihov gerilski rat protiv srpske vladavine.

Za promjenu ustava su glasala 82 poslanika od njih ukupno 120. Pet je bilo protiv dok su ostali bili uzdržani ili se prosto nijesu pojavili u parlamentu.

Sjedinjene Države i Evropska unija, na koje se Kosovo najviše oslanja za diplomatsku i finansijsku podršku, vršile su pritisak na Prištinu da se pozabavi ovim temama. One su tvrdile da ukoliko ne dođe do formiranja suda postoji rizik da ta tema bude pokrenuta pred Savjetom bezbjednosti UN gdje je neizbježno učešće Rusije koja se protivi suverenitetu Kosova.

„Utvrđivanje istine o pojedinim optužbama za zločine tokom i nakon rata je izazov sa kojim moramo da se pozabavimo“, kazao je premijer Isa Mustafa prije glasanja, a prenio je Rojters. „I na Kosovu, i van Kosova, jasno nam je poručeno da Vlada i Skupština moraju da preuzmu ovu odgovornost i formiraju sud koji će služiti rasvetljavanju sumnji“, kazao je on.

Sada rasformiranu Oslobodilačku vojsku Kosova (OVK), u čijim redovima je bio veliki broj pripadnika sadašnje političke elite, već duže vremena proganjaju optužbe o uklanjanju organa srpskim zarobljenicima, koji su nakon toga ubijani a organi prodavani na crnom tržištu.

Bivši premijer i ratni komandant OVK, Ramuš Haradinaj, je glasao protiv osnivanja suda.

„Odobravanjem ovog suda pretvaramo se u čudovište. Tokom rata nijesmo bili čudovišta, mi smo bili žrtve“, kazao je Haradinaj, koji je sada na čelu opozicione Alijanse za budućnost Kosova. Stranke vladajuće koalicije, uprkos tome što smatraju da je ovaj sud nepravedan, isticale su da je on neophodan radi otklanjanja sumnji da je OVK počinila zločine tokom rata.

Zamjenik premijera i lider Demokratske partije Kosova Hašim Tači imao je sastanak sa poslanicima te stranke i kako su preneli pojedini kosovski mediji, Tači obezbijedio podršku svojih poslanika za izmjene Ustava.

Uoči glasanja ispred parlamenta u Prištini protestovala je grupa veterana, nezadovoljnih jer se nisu našli na spisku kojim im se priznaje taj status. U trenutku kada je Tači prelazio ulicu oni su ga gađali flašama i nazivali „lopovom“. „Ko bude za ovaj ovaj sud smatraćemo ga izdajnikom“, upozorili su veterani.

Novi sud će se nalaziti u Holandiji usljed bojazni oko zastrašivanja svjedoka i korupcije pravosuđa na Kosovu.

Bonus video: