Vesna Pusić će se kandidovati za generalnog sekretara UN

"Independent" navodi da teoretski Pusićeva ima pristojnu šansu, jer praksa regionalne rotacije pri izboru generalnog sekretara, navodi na zaključak kako bi na to mjesto trebalo da dođe neko iz istočne Evrope, a postoji i sve veća podrška da na to mjesto dođe žena
68 pregleda 14 komentar(a)
Vesna Pusić, Foto: Betaphoto
Vesna Pusić, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 01.08.2015. 19:45h

Ministarka spoljnih poslova Hrvatske Vesna Pusić potvrdila je u intervjuu za bitanski list "Independent" da će se kandidovati za mjesto generalnog sekretara UN.

"Biću kandidatkinja za to mjesto. To bi bila fantastična stvar, zlatna prilika. Bila bi mi velika čast već i sama činjenica što učestvujem u procesu", kazala je Pusićeva, a prenosi portal Index.hr.

Ona je istakla kako joj je poslijeratno iskustvo u politici bilo od velike koristi i važna priprema za UN.

"Možda je previše očekivati da generalni sekretar može mijenjati države, ali uvjerena sam kako mu činjenica da razumije kako funkcionišu stvari, prije ili poslije sukoba, može biti od koristi, posebno pri razgovoru s ljudima u zemljama, koje su pogođene sukobima", istakla je ona.

"Independent" navodi da teoretski Pusićeva ima pristojnu šansu, jer praksa regionalne rotacije pri izboru generalnog sekretara, navodi na zaključak kako bi na to mjesto trebalo da dođe neko iz istočne Evrope, a postoji i sve veća podrška da na to mjesto dođe žena.

Pusićeva je istakla kako bi proces trebalo prvi put da uključi javnu debatu među kandidatima.

Protivnici iz Hrvatske optužuju Pusićevu da koketira s međunarodnom scenom, u trenutku kada bi trebalo da usmjeri svoje snage na hrvatsku diplomatiju, jer Hrvatska i dalje ima složene odnose sa susjedinm zemlja, piše "Independent".

Bonus video: